Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

22.04.2024

Westinghouse буде залучений до добудови блоків №3 та 4 на Хмельницькій АЕС

У ході робочого візиту на Хмельницьку атомну електростанцію очільник АТ «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та президент і головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман оглянули хід відновлювальних робіт на третьому та четвертому енергоблоках ХАЕС.

Керівник НАЕК зазначив, що будівельники працюють згідно з графіком і вже у червні цього року блок №3 буде готовий до монтажу обладнання.

«Законопроєкт з добудови блоків уже переданий до Парламенту. Як тільки його буде прийнято, наступного дня після цього ми починаємо монтаж обладнання», – заявив Петро Котін.

Він також додав, що два роки повномасштабного вторгнення демонструють, що атомна енергетика не просто потрібна, це саме та база, на якій фактично тримаються українська економіка і стабільність.

«Україна має значний досвід використання атомної енергії. Ми маємо 15 енергоблоків, виробляємо 55% від загального споживання електроенергії в Україні, маємо велику кількість видатних фахівців у колективах атомників, нам довелося ліквідовувати всі наслідки аварії на Чорнобильській АЕС російського проєкту РБМК. Ми повністю розуміємо, що потрібно робити і як експлуатувати ядерні енергоблоки, аби вони працювали безпечно. Такого досвіду не має більше жодна країна Європи. Я дякую Westinghouse за підтримку і допомогу в добудові третього та четвертого блоків ХАЕС», – зазначив керівник НАЕК.

Своєю чергою  очільник Westinghouse повідомив, що американська компанія проводить низку робіт, які підвищать безпечність експлуатації блоків.

«Ми вже виконуємо певну кількість досліджень і для діючих енергоблоків, і для тих, що добудовуються, – ХАЕС-3, ХАЕС-4, які доповнюють ноу-хау Енергоатома. Westinghouse підтримує зусилля НАЕК у тих сферах, де наш досвід та експертиза можуть бути особливо корисними для України. Звісно, це не та роль, як з блоками №5 та 6, де ми є розробниками технології, але точно можу сказати: в окремих аспектах ми надаємо допомогу Енергоатому», – сказав Патрік Фрагман.

Він також додав, що Енергоатом виконує фантастичну роботу із забезпечення стійкості енергосистеми України задля того, щоб країна могла продовжувати працювати.

Нагадаємо, 3 квітня 2024 року законопроєкт про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3 та №4 Хмельницької атомної електричної станції зареєстровано у Верховній Раді України (реєстраційний №11146 від 03.04.2024).
 

None None None None