Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

04.03.2024

ЗАЕС: два роки в окупації. Все гірше

Колонка голови правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна для видання «Кореспондент».

4 березня 2022 року – трагічна дата календаря війни росії проти України.

Тієї ночі російськими загарбниками була атакована, обстріляна та врешті захоплена найбільша у Європі атомна електростанція. Чи стане ця дата початком відліку до інших подій, ще більш трагічних та катастрофічних для історії людства? Ймовірність цього у другу річницю хазяйнування окупантів на станції зашкалює як ніколи.

Про негативні тенденції розвитку ситуації на ЗАЕС йшлося зокрема у статті “Запорізька АЕС: ситуація стає небезпечнішою”. Там наводились фактори, що суттєво погіршили безпеку станції останнім часом, зокрема:

• спливає дозволений виробником шестирічний термін перебування в реакторах ядерного палива;

• недопуск рашистами до роботи та повне припинення перебування на станції кваліфікованого (у тому числі ліцензованого) українського персонала;

• кричущі випадки некомпетентних дій окупантів.

За результатами аналізу всіх фактів (а за два роки окупації їх уже більше 150) порушення умов нормальної експлуатації, ядерної та радіаційної безпеки, що вже відбулись і щоденно відбуваються, фахівцями Енергоатома проведено розрахунки показників безпеки енергоблоків Запорізької АЕС. Вони підтверджують стійкий негативний тренд погіршення рівня безпеки станції внаслідок тривалої російської окупації.

Так, у результаті розрахунків поточні значення головних критеріїв безпеки - показників частоти пошкодження активної зони (ЧПАЗ) і частоти граничного аварійного викиду радіоактивних речовин (ЧГАВ) значно перевищуть нормативні норми як України, так і вимоги МАГАТЕ Основні принципи безпеки атомних електростанцій, 75-INSAG-3 Rev.1, INSAG-12, які застосовуються у всьому світі. Результати показали, що: для холодного зупину енергоблока:

для холодного зупину:

ЧПАЗ = 2.17 x 10-5 на реактор за рік;

ЧГАВ=1.50 x 10-5 на реактор за рік;

для гарячого зупину:

ЧПАЗ = 7.07 x 10-5 на реактор за рік;

ЧГАВ = 6.73 x 10-5 на реактор за рік.

При цьому до розрахунків включались лише факти відмов обладнання, та порушень ядерної та радіаційної безпеки, а також загрози, які верифіковані та підтверджені експертами МАГАТЕ, зокрема:

• погіршення надійності обладнання через недотримання графіків та обсягів технічного обслуговування і ремонтів;

• збільшення ймовірності помилок персоналу через відсутність достатньої кількості кваліфікованого персоналу, використання некваліфікованого персоналу з російських АЕС, а також через напружений стан персоналу у зв’язку з окупацією станції та міста Енергодара;

• поточний стан ліній електроживлення ЗАЕС (з проєктних сімох ліній у роботі перебуває зараз лише одна), що збільшує ймовірність настання повного знеструмлення ЗАЕС через постійні обстріли окупаційних військ рф.

Зазначені розрахунки були передані до МАГАТЕ. Там сухі цифри, без емоцій та людських трагедій, що спричинили захоплення та окупація Запорізької АЕС. Ми продовжуємо сподіватись на об’єктивну оцінку світової спільноти ситуації на ЗАЕС, усіх ризиків, загроз та наслідків. Про них треба відверто говорити, шукати нові механізми впливу на країну-агресора. І мова не лише про санкції.

Нам дуже не хотілося б потрапити у ситуацію, коли внаслідок відсутності у світі механізмів (неспроможності) покарання агресора за ядерний тероризм та скоєні ним злочини на ЗАЕС, навмисно ігнорується реальний стан справ, закриваються очі на проблеми, які важко або невідомо як вирішити.

Світова громадськість повинна чітко зрозуміти, що ядерний реактор під контролем терористів – це лише спочатку елемент гібрідної війни, а потім – справжня брудна ядерна і радіаційна зброя.

Світ не має стояти осторонь і спокійно спостерігати за ядерним тероризмом росії. Єдиний шлях запобігання катастрофі - повна демілітаризація та деокупація ЗАЕС, відновлення там повного контролю України з метою забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. Саме про це йдеться у першому пункті Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Переконаний, це обов’язково станеться і росія за все понесе відповідальність.

Слава Україні!

Посилання на джерело