Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

13.09.2024

Працівники Рівненської АЕС взяли участь у вебінарі з набуття досвіду щодо надання психологічної підтримки персоналу АЕС.

Захід відбувся у межах ініціативи МАГАТЕ з реалізації Програми медичної підтримки персоналу атомних електростанцій України та став продовженням циклу тематичних семінарів. Навчальна програма з психічного здоров'я для персоналу АЕС України за підтримки МАГАТЕ передбачає чотири онлайн-семінари, що містять як теоретичні матеріали, так і практичні кейси, вправи. У числі слухачів – представники Держатомрегулювання України, Чорнобильської АЕС, Дирекції та філій – відокремлених підрозділів Енергоатома: «Хмельницька АЕС», «Південноукраїнська АЕС», «Запорізька АЕС» (Київ), «Рівненська АЕС». Зокрема до участі залучені психологи відділу розвитку персоналу (ВРП) та представники відділу охорони здоров’я служби охорони праці РАЕС, а також фахівці Вараської багатопрофільної лікарні. Варто зазначити, психологи ВРП РАЕС проводять активну роботу з працівниками, які повертаються із зони бойових дій, та, за потреби, з їхніми родичами для адаптації та психологічної реабілітації воїнів. Для більшої ефективності така робота проводиться комплексно, зокрема у співпраці з психологами та спеціалізованими лікарями Вараської багатопрофільної лікарні.


Наразі проведено восьмигодинні тренінгові заняття за темами: «Реінтеграція ветеранів в цивільне життя. Психотравма, бойова травма, ПТСР. Навички, які ветеран отримує на війні. Нові моделі поведінки. «Портрет» ветерана. Загальні правила комунікації з ветеранами. Взаємодія членів сім'ї з ветераном під час війни та після його повернення»; «Повернення ветерана на робоче місце. Ефективна комунікація з ветеранами з інвалідністю. Психологічна підтримка членів сім'ї загиблого. Стратегії допомоги. Терапія горя. Особиста психопрофілактика»; «Профілактика суїциду. Навички психологічного відновлення. Стресостійкість. Робота над зміцненням власних ресурсів. Посттравматичне зростання. Перша кризова допомога». На черзі також освоєння матеріалу щодо «Профілактики професійного вигорання в умовах нестабільності під час війни. Групи взаємодопомоги. Спілкування в команді, вирішення конфліктів. Командна взаємодія» та офлайн-тренінг з підвищення кваліфікації психологів щодо використання проєктивних та когнітивних методів діагностики та психологічного відновлення.


«Від початку повномасштабної війни росії проти України ми маємо важливе завдання з діагностування психологічного стану та надання необхідної допомоги персоналу РАЕС – ветеранам та учасникам бойових дій. Це також підтримка працівників, які втратили близьких, чи зазнають сильного стресу через події, що відбуваються в країні. Навчання, організоване за сприяння МАГАТЕ, дозволяє нам перейняти практичний досвід фахівців, які працювали з бойовою травмою та психологічною реабілітацією для того, щоб надавати якісну компетентну психологічну підтримку нашим працівникам. Ми прагнемо, щоб кожен працівник розумів, що він не наодинці зі своєю проблемою, що є ті, хто готові допомогти подолати цей складний період. У результаті здоровий психологічний клімат у колективі сприяє підтриманню належного рівня експлуатаційної безпеки», – підкреслила начальниця ВРП РАЕС Галина Синиця.
 

None None