Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

21.06.2024

На РАЕС проведено перевірку стану культури безпеки

Комісія АТ «НАЕК «Енергоатом» перевірила стан культури безпеки на Рівненській АЕС. На чолі з директором департаменту з відомчого нагляду Компанії Олександром Богуном комісія працювала на майданчику цього тижня. Для обміну досвідом до її складу були залучені також спеціалісти філій «ВП ХАЕС», «ВП ЗАЕС» та «ВП НТЦ».

None

Перевірка відбулася за напрямами: адміністративне управління; аналіз показників Єдиної системи виробничих показників за попередній період; експлуатація електротехнічного обладнання; спостереження за прийманням/здаванням зміни; екологічна безпека; організація експлуатації енергоблоків; технічне обслуговування та ремонт обладнання; радіаційний захист і поводження з РАВ; водопідготовка та водно-хімічний режим; підготовка персоналу; досвід експлуатації; функціонування інтегрованої системи управління; протипожежний захист; охорона праці тощо. Члени комісії працювали у різних структурних підрозділах РАЕС, шляхом обходів здійснили оцінку дотримання культури безпеки персоналом, провели опитування та інтерв’ювання працівників, здійснили спостереження за виконанням робіт персоналом, проаналізували чинну документацію.

«Такі перевірки проводяться що два роки, зокрема наразі вони вже пройшли на Хмельницькій та Південноукраїнській АЕС. Метою є оцінювання стану культури безпеки на ядерних об’єктах», – зауважив Олександр Богун.

Варто зазначити, стан культури безпеки на підприємстві оцінювався за десятьма основними принципами: персональна відповідальність, критичне ставлення, комунікація, відповідальність керівництва, прийняття рішень, середовище взаємоповаги, безперервне навчання, виявлення проблем та їх вирішення, середовище вираження занепокоєння, робочі процеси.

На підсумковій нараді за результатами перевірки комісія озвучила попередні висновки звіту, у якому відзначила запроваджені на РАЕС позитивні практики, варті до запозичення, та визначила рекомендації для покращення.

«Основний висновок комісії – культура безпеки, як фундаментальний принцип безпеки, має пріоритетність у діяльності філії «ВП РАЕС». Надані рекомендації – важливі й будуть враховані в роботі підрозділів РАЕС. Водночас метою перевірки є не лише надання допомоги з підвищення рівня культури безпеки, а й поширення позитивної практики на інші філії Компанії. Для досягнення цієї мети всі приклади гарної практики культури безпеки обговорені і, за рішенням голови комісії, включені в звіт», – наголосив головний інспектор РАЕС Юрій Павлов.