Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

19.04.2024

На РАЕС організували профорієнтаційну зустріч учнівства із профільними вишами

З ініціативи Рівненської АЕС у Палаці культури ім. Лесі Українки відбулася зустріч здобувачів освіти старших класів Вараських закладів загальної середньої освіти та профтехучилища РАЕС із представниками профільних для атомної галузі закладів вищої освіти.

Управління кадрів РАЕС дбає про якісну підготовку майбутніх кадрів, тож постійно організовує профорієнтаційні заходи для випускників закладів середньої освіти та студентів вишів, а також зустрічі учнівської молоді з атомниками та представниками профільних вишів.

Такий захід проведено 17 квітня серед здобувачів освіти 9-11 класів Вараських ліцеїв № 1-6 та професійно-технічного училища РАЕС. Молодь та їхні батьки познайомилися із п’ятьма закладами вищої освіти: Національним технічним університетом України «КПІ ім. Ігоря Сікорського», Національним університетом «Львівська політехніка» (НУ «ЛП»), Луцьким національним технічним університетом, Національним університетом водного господарства та природокористування (НУВГП) та Вінницьким національним технічним університетом. Керівництво вишів й викладацький склад кафедр, де можна здобути професії, які потрібні на енергогенеруючому підприємстві, презентували учнівству власні університети та надали літературу, де можна дізнатися більше про конкретні спеціальності, а також розповіли про можливість навчання за тристоронніми договорами «заклад вищої освіти – РАЕС – студент».

За словами в. о. директора навчально-наукового інституту енергетики, автоматики та водного господарства НУВГП Андрія Сафоника, сьогодні за тристоронніми договорами на різних спеціальностях в університеті навчається більш ніж 20 студентів, які в майбутньому стануть частиною великої «родини» атомників Рівненської та Хмельницької АЕС.

«Приємно було бачити таку велику кількість учнів, всі дуже активні й привітні. Енергетичний напрям є одним із найперспективніших не лише в країні, але й світі. Адже усі ми бачимо, яка зараз ситуація – ворог знищує енергосистему України, тож фахівці цих спеціальностей є дуже цінними та будуть затребувані ще багато-багато років, – наголошує освітянин. – Варто також підкреслити, на Рівненській АЕС нині працює понад 600 наших випускників, з яких понад сто – на керівних посадах, і ми пишаємося досягненнями кожного».

Як зазначає асистент кафедри атомної енергетики НТУУ «КПІ» Дмитро Федоров, цього навчального року на атомну енергетику за ліцензійного обсягу в 50 осіб було набрано 57 чоловік, що є досить великим показником за останні роки: «У новому 2024-2025 навчальному році очікується не менша кількість вступників на атомну енергетику і це хороша тенденція. Учні, батьки вже телефонують, цікавляться. Ми всіх радо чекаємо».

«Під час зустрічі ми запросили учнів вступати до нашого вишу. Діти з міст-супутників АЕС є найбільш мотивованими до навчання, адже вони, як правило, вже мають уявлення про те, де хочуть працювати. На АЕС трудяться їхні батьки, дідусі, бабусі, брати чи сестри. Тож такі молоді люди є хорошими студентами і ми бачимо серед них потенціал», – зазначає заступник директора з науково-педагогічної роботи інституту енергетики та систем керування НУ «ЛП» Марта Кузнецова.

«Було дуже пізнавально, ми дізналися багато нового про університети. Представлені кафедри й інститути зацікавили для вибору майбутньої професії. Після сьогоднішньої зустрічі спланувала для себе два пріоритетні виші», – ділиться враженнями дев’ятикласниця Вараського ліцею № 5 Соломія Пивоварчук.

У межах заходу фахівці Рівненської АЕС обговорили з представниками вишів подальшу співпрацю та подарували гостям іміджеву і сувенірну продукцію підприємства. Водночас ще одну профорієнтаційну зустріч проведено в онлайн-форматі для молоді Вараських ліцеїв та їхніх батьків із Національним університетом «Одеська політехніка». Також атомники здійснили поїздку із представниками Вінницького та Рівненського університетів до Володимирецького ліцею «Колегіум», де зустрілися із здобувачами освіти, щоб познайомити їх із перспективними для атомної галузі спеціальностями.

«Відповідно до графіку взаємодії із закладами вищої освіти, затвердженого керівником Енергоатома, ми постійно ведемо профорієнтаційну діяльність. На сьогоднішню зустріч із вишами, які готують спеціалістів для нашої галузі, відгукнулося досить багато молоді – зал був переповнений. За аналітикою університетів, цього року вони очікують «бум» вступу, у тому числі на атомну енергетику. Тож сподіваємось у майбутньому зустрітися із цією молоддю під час працевлаштування на наше підприємство», – підкреслив заступник начальника управління кадрів РАЕС Сергій Вакуліч.

None None None