Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

26.05.2023

З нагоди ювілею РАЕС розпочався триденний марафон благодійності

Півстолітній ювілей Рівненська АЕС зустріла триденним благодійним марафоном на підтримку ЗСУ «Енергія Перемоги».

25 травня 50 років тому стартувало будівництво Рівненської АЕС – саме у цей день забито перший символічний кілочок майбутнього енерговелета, а вже через сім років в експлуатацію було введено перший енергоблок. Однак саме початок зведення енергогенеруючого об’єкта знаменує точку старту нової віхи в історії України, адже сьогодні РАЕС у складі енергосистеми країни екологічно чистим виробництвом забезпечує необхідні кіловати електроенергії для нашої незалежності та енергостабільності.


У час повномасштабної війни в Україні колектив Рівненської АЕС присвятив відзначення цієї дати благодійності. 26 травня у місті-супутнику електростанції організовано перший благодійний захід «Енергія Перемоги» з метою збору коштів на підтримку українських військових. Долучитися до заходу та привітати атомників приїхали президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, представники Дирекції та Первинної профспілкової організації Компанії, генеральні директори ХАЕС, ПАЕС, ЗАЕС та профспілкові лідери станцій. Зокрема передувала урочистій події виробнича нарада на проммайданчику електростанції щодо стану роботи енергосистеми у воєнний час, захисту об’єктів критичної інфраструктури та основних перспектив розвитку Рівненської АЕС з урахуванням набутого досвіду.


Петро Котін підкреслив, що впродовж свого існування Рівненська АЕС модернізувалася й осучаснилася, ставши одним із флагманів у виробництві електричної й теплової енергії в Україні. І це результат кропіткої та надважливої праці всього колективу станції: «Ваша команда мегакваліфікованих фахівців щодня робить вагомий внесок у розвиток країни, її економічну й енергетичну незалежність, у тепло та світло для наших громадян». Президент Енергоатома також подякував персоналу РАЕС за самовіддану працю упродовж усього терміну експлуатації енергоблоків.


Триденний марафон благодійності розпочався у Палаці культури РАЕС із благодійного ярмарку виробів та сувенірної продукції, де були представлені роботи талановитих митців міста-супутника, зокрема із ПК та ПТУ РАЕС, ліцеїв міста, міських центру реабілітації та центру дозвілля. Це: картини, вироби з дерева, мʼякі іграшки, ляльки-мотанки, вишивка, книги місцевих авторів, прикраси ручної роботи, смаколики тощо. Окрім того, тут діяли фотозона, фотовиставка та слайдшоу «Віхи становлення Рівненської АЕС». Водночас на Великій сцені виступили творчі колективи ПК РАЕС, а поруч закладу була розміщена благодійна скринька. Гостям презентували історичні відеоролики про Рівненську АЕС та постійну волонтерську допомогу колективу станції, хореографічні й вокальні номери патріотичного спрямування, згадували про сміливість українського народу, енергетиків та героїзм військових у боротьбі з російським агресором.

None

Окрім представників галузі, на благодійному вечорі були присутні начальник Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль, голова Рівненської облради Андрій Карауш, голова Вараської районної військової адміністрації Людмила Мариніна, міський голова Вараша Олександр Мензул, представники міської влади та духовенства. Вони, зокрема, взяли участь в урочистій церемонії нагородження, приуроченій 50-річчю підприємства. Близько пів сотні працівників та ветеранів РАЕС, а також представників профспілки відзначено: почесною грамотою та Подяками Міненерго; нагрудними знаками та відзнаками Енергоатома; нагрудними знаками та грамотами Рівненської АЕС; почесними грамотами та годинником Рівненської ОВА; грамотами Вараської РВА; Подяками, цінним подарунком, почесними грамотами та пам'ятними знаками Рівненської облради; грамотами виконавчого комітету Вараської міськради; церковними відзнаками.

Представник депутатського корпусу Віталій Коваль подякував атомникам за те, що тримають енергетичний фронт країни: «Багато хто каже, що Рівненщина в небезпеці, бо тут є РАЕС. Але я навпаки, спокійний за Рівненщину тому, що в нас є атомна електростанція. На підприємстві відчувається биття мирного атому, адже від нього залежить постачання електроенергії в дев’яти областях».


«Рівненська АЕС, без перебільшення, є флагманом енергетики Західної України. Тим потужним економічним та енергетичним двигуном, який дає рух, життя та розвиток десяткам підприємств, тисячам домогосподарств. Півстолітній ювілей станції відзначаємо у час повномасштабної війни. Саме наша енергетична система стала однією з головних цілей ворога, який вперто намагався її знищити. Але йому не вдалося! І це завдяки нашим непереможним військовим та висококласним енергетикам, які є справжніми патріотами своєї держави! Тож переконаний, що після нашої перемоги на Рівненську АЕС чекають нові успішні проєкти, і 50-літній ювілей – лише перший том в історії станції», – наголосив Андрій Карауш.


«Дякуємо, що попри надскладні виклики воєнного часу, ви продовжуєте надійно забезпечувати енергетичну безпеку України. Дякуємо за підтримку ЗСУ та величезну роль у соціальному житті міста. Бажаємо всьому колективу Рівненської АЕС міцного здоров’я, нових виробничих досягнень та здобутків, стабільної і безаварійної роботи, а головне – перемоги!», – привітав рівненських атомників Олександр Мензул.
Також гості події вшанували хвилиною мовчання памʼять усіх загиблих внаслідок збройної агресії росії проти України. Водночас до 50-річчя Рівненської АЕС Первинна профспілкова організація (ППО) Енергоатома передала військовим спорядження, яке допоможе наблизити Перемогу. Чимало схожих важливих подарунків на підтримку військових було передано майданчиками інших українських АЕС.
«За час повномасштабної війни найбільше втрат серед працівників атомної енергетики понесла Вараська громада. Тому найкращими подарунками нині є допомога військовим, яка скерується до батальйонів, де проходять службу працівники РАЕС та жителі Вараської громади. Бажаємо якнайскорішої перемоги та повернення додому усіх наших військових з передової», – підкреслив голова ППО Енергоатома Олексій Лич.


Завершився день урочистим виступом естрадно-духового оркестру РАЕС «Енергія Полісся» та анонсуванням подій двох наступних днів благодійного марафону «Енергія Перемоги», зібрані кошти з якого будуть скеровані на потреби Збройних сил України.

None