Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

29.12.2023

Петро Котін: «Динамічний розвиток Енергоатома дозволяє державі утримувати низькі тарифи на електроенергію для населення»

За словами президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, за підсумками 2023 року доходи Компанії від продажу електроенергії зросли на 30 % (або на 44,0 млрд грн) порівняно із попереднім роком і склали 190,7 млрд гривень. З цих коштів було сплачено понад 124,4 млрд грн в межах виконання ПСО або іншими словами - на підтримку низьких тарифів для населення.

«Незважаючи на воєнний час, суттєве скорочення обсягів споживання електроенергії та втрату потужностей тимчасово окупованої Запорізької АЕС нам вдалося реалізувати комплекс заходів з підвищення економічної ефективності діяльності Енергоатома. Саме це дозволяє державі утримувати низькі тарифи на електроенергію для населення», - сказав Петро Котін.

Так, з 2020 року до 2023 року доходи Компанії зросли у 4 рази. Якщо у 2020 році дохід складав 48,1 млрд грн, то у 2024 році Енергоатом планує отримати 253,3 млрд грн доходу.

За той самий період зростання собівартості виробництва електроенергії утримано в межах 26,6%.

Нагадаємо, за поданням Міністерства енергетики 27 грудня 2023 року Уряд вніс зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії», та продовжив її дію до 30 квітня 2024 року.

Рішення ухвалено з метою забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів через складну економічну ситуацію внаслідок повномасштабної військової агресії російської федерації.