Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

01.12.2023

Енергоатом планує створити український хаб ядерних технологій

Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін у межах участі у Всесвітній ядерній виставці (WNE) під час свого виступу на панельній дискусії розповів про нові реакторні програми, які діють в Україні.

Петро Котін зазначив, що Україна має добре розвинену ядерно-енергетичну програму. Зокрема, у Енергоатома є потенціал і досвід безпечної експлуатації атомних електростанцій, які довели свою надійність під час варварської війни, розв’язаної росією проти України.

«Сьогодні атомна енергетика забезпечує понад 55% загальної потреби в електроенергії держави. Нова Енергетична стратегія України відводить особливу роль атомній енергетиці для досягнення вуглецевої нейтральності енергетичного сектору до 2050 року. Стратегія передбачає розвиток сучасної та безпечної «зеленої» та атомної генерації на основі новітніх технологій, зокрема шляхом розгортання реакторів AP1000 і малих модульних реакторів», – повідомив президент НАЕК.

За словами очільника Енергоатома, Україна має амбітні плани щодо збільшення ядерних потужностей із сьогоднішніх 13,8 ГВт до понад 20 ГВт.

Ці цілі будуть досягнуті шляхом реалізації таких проєктів:

  • завершення будівництва енергоблоків № 3 та 4 Хмельницької АЕС;
  • будівництво двох енергоблоків Westinghouse AP1000 на Хмельницькій АЕС;
  • розгортання малих модульних реакторів і мікрореакторів.

«Ми плануємо створити український хаб ядерних технологій, включаючи машинобудування та комерційне виробництво основного обладнання та комплектуючих для ядерних реакторів. Впровадження інноваційних ядерних технологій зробить Україну лідером у сфері атомної енергетики з унікальним досвідом та власними технологічними рішеннями. Відчутного успіху в цих проєктах можна очікувати тоді, коли ми повністю виженемо агресора з нашої землі, яку зараз героїчно боронять Збройні Сили України», – наголосив Петро Котін.

Реалізація цієї дорожньої карти дозволить досягти довгострокових енергетичних цілей, збільшити обсяг безвуглецевої атомної генерації та зберегти її домінуючу частку в загальному енергетичному балансі.