Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

22.03.2024

На РАЕС запрацював сучасний багатофункціональний комплекс

На Рівненській АЕС введено в експлуатацію багатофункціональний комплекс навчально-тренувального центру (НТЦ), де створені належні умови для професійної підготовки, підтримки кваліфікації та здоров’я атомників. До його складу входять ремонтні майстерні, архів підприємства та протирадіаційне укриття.

Будівельні та монтажні роботи нового комплексу, які виконувало ТОВ «Західелектромонтаж», тривали у 2020-2023 роках. Активну участь в організації будівництва брали спеціалісти управління капітального будівництва РАЕС. 


Одним із основних призначень комплексу є професійна підготовка і підтримання кваліфікації оперативного та ремонтного персоналу Рівненської АЕС. За словами представника відділу підготовки ремонтного персоналу (ВПРП) НТЦ РАЕС Сергія Волошина, ці два напрями завжди в пріоритеті, адже вони дозволяють мінімізувати ризик, зменшити фактор людської помилки на виробництві, а також сприяють вдосконаленню навичок, відпрацюванню нових вмінь та набуття цінного досвіду. 


«Критерій надійності технологічного обладнання Рівненської АЕС нерозривно пов’язаний з якісним виконанням робіт з технічного обслуговування та ремонту, що в свою чергу, вимагає залучення до робіт компетентного персоналу. Тому з метою забезпечення підприємства професійними фахівцями у березні на базі НТЦ РАЕС розпочинають роботу майстерні, в основу яких закладено навчання ремонтного персоналу. Слід зазначити, що сьогодні тут передбачено належні умови для одночасного навчання 85-ти атомників. У нових майстернях здебільшого проходитиме навчання персонал енергоремонтного підрозділу РАЕС за такими напрямами як: підготовка на посаду, підтримання кваліфікації та спеціальне навчання технологічним операціям ремонту», – зауважив Сергій Волошин.


Для практичних відпрацювань персоналу РАЕС, який виконує ремонт електротехнічного, тепломеханічного обладнання та обладнання теплової автоматики та вимірювань створено чотири майстерні. Один комп’ютерний та два навчальних класи – для теоретичних занять з тепломеханічного та електротехнічного напрямів. Також в комплексі передбачено приміщення для інструкторів ВПРП НТЦ РАЕС. 


Для майстерень придбано і змонтовано базові обладнання та інструмент: підіймальний кран та електричну таль вантажопідйомністю до 5 тонн та до 500 кг відповідно, металообробні верстати, стаціонарні зварювальні пости; мережу трубопроводів стисненого повітря з компресором для живлення пневматичного інструменту; шафи комплектних розподільчих пристроїв з вакуумними вимикачами, трансформатор силовий сухий, спеціальний інструмент. 


Ремонтні майстерні важливі не тільки для підготовки персоналу до виконання критичних виробничих завдань, але й для професійного підбору робітників. Адже при працевлаштуванні кандидати на певні посади проходять вхідний контроль – тестування їхніх теоретичних знань та виконання практичних завдань. Така система важлива під час добору майбутнього ремонтного персоналу та діє на РАЕС ще з 2016 року. В подальшому практичний вхідний контроль навичок кандидатів на працевлаштування планується проводити на базі ремонтних майстерень НТЦ. Крім навчальних майстерень, до складу новозбудованого комплексу НТЦ РАЕС увійшли архів та протирадіаційне укриття.

None

Як зазначив начальник відділу стандартизації служби забезпечення якості РАЕС Валентин Штетя, введення нового архіву зумовлено потребою розширення існуючої бази сховищ, призначених для зберігання архівних документів підприємства, яка виникла через значну завантаженість наявних та необхідністю покращення умов збереженості архівних документів. Щорічно до архіву передається на зберігання близько двох тисяч справ постійного та довготривалого зберігання (проєктної, бухгалтерської, документації з особового складу, організаційно-розпорядчої, виробничої документації, документації з ремонту енергоблоків та продовження їх експлуатації тощо).


«Новий архів уміщає п’ять архівосховищ загальною площею 656 м², на якій розміщено 2256 м погонних стелажів. Тут зберігатимуться документи довготривалого та постійного терміну зберігання. Для цього у всіх приміщеннях створено необхідний мікроклімат. Зокрема, для забезпечення дотримання температурно-вологісного режиму встановлено сучасну систему кондиціонування на основі прецизійних кондиціонерів, а для забезпечення протипожежного захисту – систему автоматичного об’ємного газового пожежогасіння. У новому архіві встановлено потужний багатофункціональний пристрій для якісного сканування документів великого формату з метою переведення їх в електронний вигляд і зберігання в інформаційно-довідковій системі архіву. Також для роботи з документами передбачено читальний зал та кімнату акліматизації для відновлення документів перед розміщенням їх у сховищах. Завдяки новому архіву його потужності щодо зберігання архівної документації Рівненської АЕС збільшено в два рази та загалом покращено умови для роботи як відвідувачів, так і працівників архіву», – розповів Валентин Штетя.


Частину новозбудованого комплексу НТЦ РАЕС відведено для протирадіаційного укриття (ПРУ). Таких ПРУ в Україні небагато, адже будувалося воно з урахуванням усіх сучасних вимог. Загальна площа нового укриття понад 860 м2. ПРУ облаштоване приміщенням для комфортного перебування (є місця для сидіння), санвузлами, спеціальною кімнатою для зберігання забрудненого верхнього одягу. Тут встановлені сучасні вентиляційна та протипожежна системи, системи каналізації та водопостачання, засобів зв’язку та оповіщення, а також протипожежні двері. Наявні запаси води у резервуарах на випадок, якщо централізоване водопостачання відсутнє із розрахунку не менше двох літрів на добу на одну особу. Також передбачені шлюзові кімнати та кімнати для персоналу, який обслуговуватиме обладнання, встановлене у захисній споруді.


«Це вже четверте протирадіаційне укриття на балансі Рівненської АЕС, яке призначене для захисту від впливу іонізуючого опромінення персоналу РАЕС, а також мешканців її міста-супутника у випадку радіоактивного забруднення місцевості. Укриття розраховано на близько 600 осіб, які за потреби матимуть можливість перебувати в комфортних та безпечних умовах щонайменше 48 годин поспіль. Наразі ПРУ вже готове до експлуатації. Сьогодні такі ПРУ є необхідною вимогою, оскільки в країні триває війна. Варто зауважити, що укриття може використовуватись і під час повітряних атак російського ворога. Безумовно, маємо надію на якнайшвидшу Перемогу України, але необхідно бути готовим до розвитку будь-якого сценарію в подальшому», – підсумувала начальниця відділу захисних споруд управління з питань аварійної готовності та реагування РАЕС Ельвіра Ковальська.

None None None None