Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

15.04.2024

Завершилася підготовка п’ятої групи спеціального кадрового резерву керівників

На Рівненській АЕС завершилася програма підготовки п’ятої групи спеціального кадрового резерву керівників. Молоді атомники отримали сертифікати про успішне проходження теоретично-практичного курсу «Інструменти управління проєктами».

До п’ятої групи спецрезерву увійшли 11 працівників десяти структурних підрозділів підприємства: служби налагоджування та випробувань устаткування; служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації; відділу головного технолога; навчально-тренувального центру; хімічного цеху, цехів – вентиляції та кондиціонування, теплової автоматики та вимірювань, радіаційної безпеки, а також цеху зварювання та цеху з ремонту електротехнічного устаткування енергоремонтного підрозділу.

Програма підготовки тривала з 2022 року. Відтоді атомники проходили різнопланове навчання з інструкторами та психологами, яке охопило різні теми: управління людськими ресурсами та фінансами, професійне вигорання, англійську мову тощо. Крім того, вони знайомилися зі специфікою роботи один одного, готували власні проєкти розвитку електростанції й презентували перші реальні напрацювання. За результатами оцінювання захисту цих проєктів, як фінального етапу підготовки, четверо учасників групи отримали «золоті» сертифікати, решта – «срібні». Також усі вони отримали посібники для керівників, де зосереджена різнобічна інформація, корисна керівникам-початківцям, резервістам та іншим працівникам РАЕС.

«Щоразу кожна група перевищує своїх попередників, і це закономірно, зважаючи на постійне вдосконалення виробничих процесів. Серед нових проєктів близько 60% вже успішно працюють, дещо – на стадії втілення. Деякі проєкти «короткочасні», деякі – на довгу перспективу. Це: планування ремонтів, система диспетчеризації транспорту, покращення побутових умов персоналу та різні технологічні напрями. Усі вони, безперечно, приносять користь нашому підприємству», – прокоментував головний інженер – перший заступник генерального директора РАЕС Вячеслав Стоянов.

«Впродовж останніх двох років проводилася велика робота: навчання, проєкти, участь у різних заходах. Усі ви здобули цінні знання, поповнили фонд лідерів на РАЕС. Це чудовий досвід, але це лише початок і нехай він стане поштовхом до подальшого росту й розвитку, відкриє нові можливості. Ви зловили цей темп, тож не зупиняйтеся!», – звернувся до учасників п’ятої групи спецрезерву заступник генерального директора з персоналу Олег Килюх.

Як зазначила начальниця відділу розвитку персоналу РАЕС Галина Синиця, до групи спеціального кадрового резерву керівників завжди відбувається попередній відбір: «Спостерігаючи за вами впродовж цих років, ми із задоволенням хочемо відзначити, що не помилилися у виборі. Всі кандидати виправдали і навіть перевищили наші очікування. Пам’ятайте, лідерство це вміння створити команду, знайти однодумців, яких ви «запалите» своїми ідеями».

За словами представника навчально-тренувального центру Валерія Сніжка, щоразу до групи спецрезерву входять все молодші й молодші кандидати: «Склад групи – наймолодший з усіх, що були, і це чудово, що молодь настільки прагне до розвитку, пропонує стільки ідей для вдосконалення виробництва. Чимало з учасників першої групи нині керівники різних ланок – заступники головного інженера, заступники і керівники структурних підрозділів. Тому в подальшому лише самопідготовка і саморозвиток. Головне не зупинятися на досягнутому».

Серед тих, хто мав найвищі оцінки за свої проєкти, представник відділу головного технолога Олексій Жупило, який запропонував проєкт зі створення і супроводу графіків пуску/зупину енергоблоків в режимі онлайн.

«Зважаючи на реалії в країні, за весь час нашої підготовки інструктори за стислий термін навчили нас інструментам управління проєктами, планування робіт, певним азам лідерства та підходам до вирішення складних завдань. Зокрема ми навчилися роботі в команді, проявляти лідерські якості, правильній комунікації з адміністрацією, щоб стисло і чітко доводити свою думку. Дякую за можливість реалізуватись самим і реалізувати ідеї, які вилилися у проєкти для покращення діяльності АЕС», – зазначив атомник.

Працівниця навчально-тренувального центру РАЕС Світлана Стельмах зауважує, що підтримка адміністрації та колег відіграли велику роль для успішного втілення її проєкту – семінару з ухвалення експлуатаційних рішень.

«Коли ми збиралися вперше, були дещо схвильовані, розгублені. Сьогодні ж зовсім інша картина, яка демонструє, як за два роки ситуація може кардинально змінитися. Наша група потрапила в такий період, коли тривав «ковід», згодом почалася повномасштабна війна. Тож дякую кожному члену групи – ми вчилися один в одного, підтримували, а також велика подяка кураторам, які супроводжували нас й допомагали нам у всьому», – підкреслила Світлана Стельмах.

На думку працівника хімічного цеху Анатолія Чухрая, участь в групі спецрезерву – це хороша можливість для кожного учасника покращити свої організаційні здібності, управлінські навички; це також дозволяє підвищити надійність роботи енергоблоків, оптимізувати різні процеси в експлуатації.

«Мій проєкт стосувався підвищення надійності роботи вузла корекції водно-хімічного режиму другого контуру блоків №№ 1, 2. Нині він на стадії втілення і став частиною іншого більш глобального проєкту з модернізації. За ці роки була постійна взаємодія між нами і між підрозділами, на всі наші питання і пропозиції вчасно реагували. Це було цікаво, динамічно, вистачало фідбеків від керівництва, як і критики, але ми все гідно сприймали, реалізовували», підкреслив Анатолій Чухрай.

Довідково: Система підготовки кадрового резерву керівників різних ланок діє на РАЕС з метою розвитку і поглиблення управлінських компетентностей спеціалістів, дає кандидатам можливість підвищити кваліфікаційний рівень, здобути навички у сфері менеджменту, з основ ефективної комунікації тощо.

None