Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

14.06.2023

Westinghouse спільно з партнерами працюватиме над постачанням ядерного палива для реакторів ВВЕР в Європі та Україні

Broken image placeholder.

Westinghouse Electric Sweden AB разом з 11-ма європейськими партнерами розпочинають роботу над Прискореною програмою впровадження надійного постачання палива для реакторів ВВЕР (APIS). Мета проєкту – задовольнити нагальну потребу країн, що експлуатують такі реактори, в альтернативному паливі.

Однойменний консорціум APIS, який очолить Westinghouse Sweden, сприятиме налагодженню тісного співпробітництва між державами, які вже мають досвід адаптації такого типу ядерного палива (ЯП), і тими, які лише розпочинають шлях до «паливної» диверсифікації.

Разом з Westinghouse Sweden окрім українського Енергоатома працюватимуть енергокомпанії CEZ AS (Чехія), Fortum (Фінляндія), PAKSI ATOM (Угорщина), Slovenske Elektrarne AS (Словаччина), виробники палива Westinghouse (Швеція) та Enusa (Іспанія), проєктно-конструкторські та науково-дослідницькі організації – Об’єднаний дослідницький центр Європейської Комісії JRC-Joint Research Centre, Бельгія, Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки України (State Scientific and Technical Center for Nuclear and Radiation Safety), UJV REZ AS (Чеська республіка), Уппсальський університет(Uppsala University, Швеція) та Vuje AS, (Словаччина).

Диверсифікація джерел постачання палива для ВВЕР стане можливою завдяки розгортанню європейського потенціалу в галузі його проєктування, виготовлення та реалізації, а також завдяки прискореному нарощенню потужностей. Наразі в ЄС та Україні понад 30 ядерних реакторів працюють на паливі для ВВЕР-440 та ВВЕР-1000.

За словами президента Westinghouse з ядерного палива Таріка Чохо, «проєкт APIS повністю націлений на співпрацю постачальників та енергокомпаній, яку ЄС заохочує та підтримує, щоб нейтралізувати негативний вплив від постачання палива для ВВЕР й обмежити залежність від нинішніх постачальників. Деякі країни вже стали на цей шлях диверсифікації, демонструючи можливість вибору альтернативних варіантів на ринку ВВЕР».

Для довідки: Прискорена програма впровадження надійного постачання палива для реакторів типу ВВЕР співфінансується Європейським Союзом і є частиною програми ЄС із досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Планується, що спільна праця триватиме понад три роки.

#Новини партнерів