Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

16.08.2023

Міжнародне співробітництво: ДП «НАЕК «Енергоатом» та Westinghouse

Broken image placeholder.

Енергоатом ще до початку військової агресії рф проти України відмовився від співпраці з росією. Компанія, розуміючи всі ризики співробітництва з країною-окупантом, активно шукала західних партнерів для позбавлення залежності від палива рф і відкриття нових перспектив в модернізації та будівництві сучасних енергоблоків.

Одним із таких партнерів є компанія Westinghouse, стратегічний та багаторічний партнер, з яким ДП «НАЕК «Енергоатом» реалізовує низку проєктів, зокрема:

  • Будівництво лінії зі збірки компонентів для виготовлення ядерного палива на власних потужностях за технологією Westinghouse.
  • У межах співпраці щодо будівництва нових енергоблоків АЕС в Україні за технологією АР1000® Енергоатом та Westinghouse домовилися про збільшення їх кількості з 5-ти до 9-ти блоків.
  • Також компанії підписали контракт на проєктування, виробництво та постачання систем довготривалого охолодження реактора для модернізації енергоблоків однієї з вітчизняних АЕС та підтвердили свій намір створити інженерно-технічний центр Westinghouse в Україні.
  • Westinghouse разом з партнерами, зокрема й з Енергоатомом, вже розпочали роботу щодо постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР в Європі та Україні. Мета проєкту – задовольнити нагальну потребу країн, що експлуатують такі реактори, в альтернативному паливі на заміну російським аналогам.

Для довідки: Реактори АР1000® мають потужність 1100 МВт і належать до покоління III+ із суперсучасними системами активної та пасивної безпеки. Перевагою цих реакторів є дуже високий коефіцієнт використання встановленої потужності – 93% та збільшений паливний цикл – 18 місяців. Реактор може працювати в маневрених режимах у діапазоні від 20% до 100% навантаження. Він складається із 50-ти великих та 250-ти малих модулів, що суттєво скорочує вартість і терміни будівництва.