Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

26.09.2023

Українська делегація на конференції МАГАТЕ: День перший. Підсумки

Broken image placeholder.

У перший день роботи 67-ої сесії Генеральної конференції МАГАТЕ – 25 вересня – українська делегація на чолі з Міністром енергетики Германом Галущенком провела низку важливих зустрічей.

Broken image placeholder.

Зокрема, Герман Галущенко разом із президентом ДП «НАЕК «Енергоатом» Петром Котіним зустрівся з генеральним адміністратором Комісії з атомної енергії Франції Франсуа Жаком. Міністр енергетики України подякував Франції за допомогу українському енергетичному сектору, яка мала важливе значення минулої зими, в умовах постійних обстрілів ворогом енергетичної інфраструктури.

Своєю чергою Петро Котін поінформував французьку сторону про поточну ситуацію на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС, яка, за його словами, стає все гіршою і потребує негайної реакції світової спільноти: «аби не допустити аварії на ЗАЕС, цивілізований світ має змусити росіян виконувати 7 основоположних принципів ядерної і радіаційної безпеки та залишити українську станцію».

Крім того, представники української делегації взяли участь у заході EURATOM «Ядерна безпека в умовах війни: можливості, координація та допомога Україні», у межах якого відбулась презентація допомоги Україні. Про надану та заплановану допомогу Україні і про співпрацю з Держатомрегулювання розповіли регулятори Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Канади тощо.

Герман Галущенко мав нагоду виступити й на пленарному засіданні Генеральної конференції, де наголосив, що дії росії стосовно українських ядерних об’єктів не тільки загрожують світові ядерною катастрофою, але й руйнують усі досягнення цивілізації в розвитку атомної енергетики та ставлять під сумнів майбутнє галузі.

Broken image placeholder.

Також члени української делегації зустрілись із представниками компаній цивільної атомної промисловості США, зокрема багаторічними стратегічними партнерами Енергоатома – компаніями Westinghouse та NuScale.

Під час зустрічі Герман Галущенко доповів про необхідність запровадження жорстких санкцій проти російської атомної галузі та диверсифікацію джерел постачання ядерного палива для українських АЕС, зокрема для реакторів типу ВВЕР-440.

Петро Котін поінформував партнерів про ситуацію на захопленій російськими збройними угрупованнями Запорізькій АЕС та необхідність втручання всієї світової спільноти задля якнайшвидшої деокупації найбільшої у Європі атомної електростанції та повернення її під повний контроль єдиному легітимному оператору – Енергоатому.

Робота української делегації на полях 67-ої сесії Генеральної конференції МАГАТЕ триває!

Нагадаємо, до складу української делегації увійшли президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, в. о. Голови Держатомрегулювання Олег Коріков та перший заступник Голови Державного агентства з управління зоною відчуження Андрій Тимчук.

Серед пріоритетних тем сесії – діяльність МАГАТЕ у сфері ядерної та фізичної безпеки й підвищення ефективності та дієвості гарантій Агентства. Зокрема, заплановано предметне обговорення проблем ядерної безпеки та гарантій в Україні.

Для України участь у заході важлива, аби привернути увагу міжнародної спільноти до стану ядерної та радіаційної безпеки в Україні в умовах війни, зокрема до ситуації на ЗАЕС.