Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

26.09.2023

Україна поглиблює співпрацю з американськими компаніями задля розвитку атомних технологій і витіснення росії зі світових ринків

Broken image placeholder.

Українська делегація на чолі з міністром енергетики Германом Галущенком провела в межах 67-ої сесії Генеральної конференції МАГАТЕ зустріч із представниками компаній цивільної атомної промисловості США.

Очільник Міненерго подякував американським компаніям за підтримку українського енергосектору у процесі відновлення пошкодженої ворогом інфраструктури, а також за готовність до подальшої співпраці.

Герман Галущенко наголосив, що сьогодні в Україні вирішується майбутнє атомної енергетики, адже у разі будь-якого інциденту на окупованій росіянами ЗАЕС наслідки ядерної катастрофи може відчути весь світ, а це, своєю чергою, поставить під сумнів подальші інвестиції у галузь.

Міністр енергетики зазначив, що Україна активно співпрацює з компаніями зі США в енергетиці, зокрема у ядерній сфері. Нещодавно компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участю фахівців української НАЕК «Енергоатом» було розроблено новий вид палива для реакторів ВВЕР-440. Раніше реактори такого типу могли працювати лише на паливі російського виробництва.

«Попри війну нам вдається робити такі кроки, які ставлять крапку на російській монополії на ринку. росія порушила всі базові принципи ядерної і радіаційної безпеки, і вона просто не може бути присутньою на світових ринках. Світ може і мусить жити без російських ядерних технологій», – переконаний Герман Галущенко.

Своєю чергою президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін зазначив: «Наша плідна співпраця з американськими партнерами набирає обертів. Спільні проєкти зроблять українську атомну енергетику однією з найтехнологічніших у східній Європі! Ми задаємо тренд на відмову від російського, аби весь цивілізований світ мав енергетичну незалежність. Дякую колегам з Westinghouse та NuScale за підтримку».

Українська сторона також зацікавлена у співпраці з американськими компаніями у налагодженні в Україні виробництва технології малих модульних реакторів.