Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

27.09.2023

Українська делегація на конференції МАГАТЕ: День другий. Підсумки

Broken image placeholder.

У другий день роботи 67-ої сесії Генеральної конференції МАГАТЕ – 26 вересня – українська делегація на чолі з міністром енергетики Германом Галущенком провела низку важливих зустрічей.

Broken image placeholder.

Зокрема, Герман Галущенко разом із президентом ДП «НАЕК «Енергоатом» Петром Котіним зустрілися з головою делегації Великої Британії – міністром з питань ядерної енергетики та мереж Великої Британії Ендрю Бові. Особливу увагу під час зустрічі було приділено співпраці у ядерній галузі та координації на міжнародному рівні задля дотримання принципів ядерної безпеки.

Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін під час заходу поінформував учасників про ситуацію на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС. Він зазначив, що український персонал, який перебуває на станції, піддається шаленому тиску з боку російських окупантів, однак, попри все, продовжує забезпечувати ядерну та радіаційну безпеку найбільшої в Європі атомної станції.

Сторони констатували, що наразі відсутній механізм, який би дозволив притягнути росію до відповідальності за порушення визнаних світовою спільнотою принципів забезпечення ядерної та радіаційної безпеки.

Крім того, представники української делегації провели зустріч із генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Гроссі. Герман Галущенко наголосив на тому, що збереження функціоналу українських атомних електростанцій, зокрема Запорізької АЕС після її деокупації, має стати одним із ключових напрямів співпраці України і МАГАТЕ в майбутньому.

Broken image placeholder.

Президент Енергоатома Петро Котін наголосив на тому, що допоки на Запорізькій АЕС перебувають загарбники, там не здійснюється відповідний технічний нагляд та відбувається деградація всього обладнання.

«Українські атомні електростанції та установки повинні безпечно працювати під повним суверенним контролем України та легітимного оператора – Енергоатома», – додав він.

Також представники української делегації взяли участь у засіданнях Комітету повного складу та паралельних заходах.

Серед пріоритетних тем сесії – діяльність МАГАТЕ у сфері ядерної та фізичної безпеки й підвищення ефективності та дієвості гарантій Агентства. Зокрема, заплановано предметне обговорення проблем ядерної безпеки та гарантій в Україні.

Для України участь у заході важлива, аби привернути увагу міжнародної спільноти до стану ядерної та радіаційної безпеки в Україні в умовах війни, зокрема до ситуації на ЗАЕС.