Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

28.09.2023

Україна продемонструвала Європі шляхи позбавлення залежності від російського ядерного палива

Broken image placeholder.

Міністр енергетики України Герман Галущенко в межах 67-ої сесії Генеральної конференції МАГАТЕ провів зустріч із заступником Генерального директора з питань енергетики Єврокомісії Массімо Гарріба. У заході взяв участь і президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Герман Галущенко наголосив, що ситуація довкола окупованої росіянами Запорізької АЕС є досить напруженою і становить потенційну загрозу для ядерної безпеки не лише України, а й всього європейського континенту. Він констатував, що наразі практично не існує міжнародного досвіду і протоколів відновлення роботи АЕС після збройних конфліктів, тому ситуація на ЗАЕС є унікальною і потребує особливої уваги.

Міністр висловив занепокоєння, що росіяни можуть створити умови, які призведуть до ядерного інциденту вже після деокупації ЗАЕС. Аби не допустити цього, важливо організувати міжнародну місію, яка перевірить ситуацію на об’єкті й переконається у безпечності його повернення в експлуатацію.

Очільник Міненерго також наголосив, що, обстрілюючи об’єкти української енергетичної інфраструктури, які забезпечують електрозабезпечення й інших атомних станцій, росія створює додаткові ядерні загрози для світу.

А представники української делегації зазначили, що наша країна продемонструвала іншим східноєвропейським державам приклад подолання залежності від російського ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000 та ВВЕР-440.

Президент Енергоатома Петро Котін нагадав учасникам зустрічі, що в реактор ВВЕР-440 на Рівненській АЕС нещодавно завантажили першу партію ядерного палива, виробленого компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участю фахівців ДП «НАЕК «Енергоатом».

«Роботу з розробки та завантаження ядерного палива в реактор ВВЕР-440 закінчено на 1,5 роки раніше запланованого терміну. Ця подія не лише відіграє ключову роль у зміцненні енергетичної незалежності й безпеки України, а і припиняє монополію росії на ринку ядерних технологій», – зазначив він.

Крім того, Петро Котін розповів, що Енергоатом працює над впровадженням власного виробництва складових для ядерного палива за технологією Westinghouse. І в майбутньому Компанія зможе експортувати ці технології для аналогічних енергоблоків АЕС в європейських країнах.

За підсумками зустрічі сторони домовилися скоординувати зусилля у відмові від інших товарів, обладнання та послуг, які надаються компаніями російського ядерного комплексу.