Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

28.09.2023

Українська делегація на конференції МАГАТЕ: День третій. Підсумки

Broken image placeholder.

У третій день роботи 67-ої сесії Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергетики, 27 вересня, українська делегація на чолі з Міністром енергетики Германом Галущенком провела низку важливих зустрічей.

Broken image placeholder.

🔷 Очільник Міненерго України Герман Галущенко зустрівся із заступником Генерального директора з питань енергетики Єврокомісії Массімо Гарріба. У заході взяв участь президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Ключову увагу сторони приділили ситуації на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС та шляхам, якими Європейська комісія може сприяти поверненню станції під контроль її легітимного оператора – Енергоатома.

Представники вітчизняної делегації зазначили, що Україна продемонструвала іншим східно-європейським державам приклад, як долати залежність від російського ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000 та ВВЕР-440.

Президент Енергоатома Петро Котін нагадав учасникам зустрічі про те, що нещодавно в реактор ВВЕР-440 Рівненської АЕС завантажили першу партію ядерного палива, виробленого компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участю фахівців ДП «НАЕК «Енергоатом».

Broken image placeholder.

Пані Руміна запевнила, що Канада допомагатиме Україні перезапустити Запорізьку АЕС після її деокупації.

Герман Галущенко поінформував учасників зустрічі про поточну ситуацію на ЗАЕС й акцентував увагу на загрозах, які можуть створити росіяни під час деокупації станції. Він зазначив, що досвід весни 2022 року, коли військові рф перебували на Чорнобильській АЕС, а потім були змушені її залишити, свідчить про повне нехтування з боку загарбників основами ядерної та радіаційної безпеки.

Broken image placeholder.

Під час зустрічі також підкреслювалася важливість імплементації Формули миру, запропонованої Президентом України Володимиром Зеленським у співпраці з МАГАТЕ.

🔷 В межах 67-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ також відбулась організована Україною зустріч «Ядерна безпека, безпека та гарантії в Україні: ядерні та радіологічні ризики та загрози, регуляторні виклики та здобуті уроки та імплементація Угоди про гарантії між Україною та МАГАТЕ». Герман Галущенко та президент Енергоатома Петро Котін розповіли представникам Агентства про виклики, які постали перед Україною від початку повномасштабного вторгнення росії.

Broken image placeholder.

Серед пріоритетних тем сесії – діяльність МАГАТЕ у сфері ядерної та фізичної безпеки й підвищення ефективності й дієвості гарантій Агентства. Зокрема, заплановано предметно обговорити проблеми ядерної безпеки та її гарантій в Україні.

Для нашої країни участь у заході є дуже важливою, щоб вкотре привернути увагу міжнародної спільноти до стану ядерної та радіаційної безпеки в Україні в умовах війни, зокрема до ситуації на ЗАЕС.