Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

03.10.2023

Корпоратизація Енергоатома: від законопроєкту до реалізації

Broken image placeholder.

Підготовка до корпоратизації Енергоатома тривала ще з 2013-го, але саме впродовж двох останніх років рух у цьому напрямі суттєво прискорився, що й призвело до позитивного результату.

Стартом активного процесу корпоратизації ДП «НАЕК «Енергоатом» можна вважати 19 жовтня 2022 року, коли Верховна Рада України у першому читанні ухвалила проєкт закону про перетворення держпідприємства в акціонерне товариство «НАЕК «Енергоатом», 100% акцій якого належатимуть державі. Майже за чотири місяці по тому народні депутати ухвалили законопроєкт у другому читанні. А вже наприкінці лютого 2023-го парламент остаточно схвалив корпоратизацію Енергоатома і Президент України Володимир Зеленський підписав відповідний Закон.

Цей крок відповідає міжнародним зобов’язанням нашої країни – щодо приведення керування державними підприємствами у відповідність до найкращих міжнародних стандартів. Законом враховано всі особливості атомної галузі України при переході на сучасну модель корпоративного управління.

Під час створення акціонерного товариства (АТ) повноваження президента Компанії не припиняються та нікому не передаються. Крім тих, що, власне, стосуються організації самого процесу трансформації. Утворене АТ стане правонаступником всіх прав та обов’язків ДП «НАЕК «Енергоатом». Тому до схвалення Кабміном рішення про призначення голови виконавчого органу АТ його обов’язки виконуватиме президент НАЕК.

Підкреслюємо, що Запорізька атомна електростанція незмінно залишається частиною Енергоатома. Її майно передається до статутного фонду так само, як і майно інших відокремлених підрозділів. Єдина відмінність полягатиме у тому, що незалежна оцінка майна ЗАЕС проводитиметься лише після деокупації станції. Варто зауважити і те, що весь персонал Запорізької АЕС, який не зрадив Україну, буде забезпечений заробітною платнею незалежно від графіків роботи.

Згідно з планом корпоратизації, затвердженим урядом наприкінці червня 2023 року, учасники процесу мають поетапно провести ряд заходів. Найважливішими з них є:

  • повна інвентаризація майна підприємства – вже виконано;
  • відбір суб’єкта оціночної діяльності для проведення незалежної оцінки майна – вже виконано;
  • здійснення оцінки, затвердження її результатів, підготовка проєктів рішень уряду тощо – нинішній етап процесу;
  • затвердження засновником установчих документів нового товариства й інших актів для формування його Наглядової ради, державна реєстрація нової юридичної особи. Знаковим у цьому плані має стати листопад поточного року;
  • формування Наглядової ради й обрання виконавчого органу товариства – заплановано на грудень 2023 року – березень 2024-го.

Тож наразі президент Енергоатома та весь менеджмент Компанії продовжують роботу з корпоратизації, докладаючи максимум зусиль, аби цей процес проходив відповідно до встановлених урядом термінів. Після завершення всіх етапів та створення Наглядової ради і правління в акціонерному товаристві НАЕК стане найкращим прикладом корпоратизації в Україні.