Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

16.06.2024

16 червня учасники Глобального саміту миру розглянуть питання повернення Запорізької АЕС під контроль України

15 червня 2024 року у Швейцарії розпочався Глобальний саміт миру щодо врегулювання війни в Україні. У заході беруть участь 93 країни та 8 міжнародних організацій, які об'єдналися, щоб знайти шляхи досягнення стійкого миру в Україні та за її межами. 

У перший день мирного саміту відбулося загальне пленарне засідання його учасників та спільне символічне фотографування. Із вступною промовою до делегатів саміту звернувся Президент України Володимир Зеленський: «101 держава та міжнародна організація сьогодні присутня на саміті, і це неймовірний успіх, наш спільний успіх, всіх тих, хто вірить, що об’єднаний світ, Об’єднані Нації сильніші, ніж будь-який агресор», – зазначив Президент України.

Володимир Зеленський відзначив, що на інавгураційному першому Саміті миру його учасники сфокусуються на трьох пунктах: «Перший пункт – це радіаційна та ядерна безпека. Другий – це продовольча безпека. Третій – звільнення полонених і депортованих осіб, дорослих та дітей, військових, цивільних, чиї життя були зламані війною», – відзначив В. Зеленський.

Таким чином, 16 червня учасники саміту у межах роботи відповідних панельних дискусій обміняються думками щодо шляхів досягнення всеосяжного, справедливого і міцного миру, заснованого на міжнародному праві, включаючи Статут ООН, стосовно трьох основних тем, озвучених Президентом України.

Перша та основна тема обговорення буде присвячена радіаційній та ядерній безпеці, а саме - безпечному функціонуванню українських атомних електростанцій, зокрема поверненню Запорізької АЕС під контроль України.