Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

12.06.2024

Проєкт будівництва в Україні заводу з виробництва малих модульних реакторів і компонентів ЦСВЯП набирає оберти

2 червня 2024 року керівником АТ «НАЕК «Енергоатом» Петром Котіним та віцепрезидентом  Holtec International Ріазом Аваном проведено спільну нараду за участю керівників та фахівців Компанії. Обговорювали вибір майданчика для будівництва в Україні заводу з виробництва малих модульних реакторів і компонентів для Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива за технологією компанії Holtec. Нараду було проведено в одній з філій АТ «Енергоатом», яка, можливо, стане локацією майбутнього заводу. 

 «Наразі всі компоненти виробляються у Сполучених Штатах. Водночас будівництво необхідних потужностей дасть Енергоатому можливість виробляти комплектуючі для ЦСВЯП в Україні. Це дозволить задовольнити потреби не лише вітчизняних АЕС, а й експортувати до інших європейських країн», – зазначив Петро Котін.

Були обговорені питання:

  • необхідних вимог для майданчику під будівництво заводу;
  • логістичної складової;
  • залучення кваліфікованих фахівців Енергоатома та Holtec до будівництва;
  • захищеності майбутнього об’єкту з огляду на триваючу російську агресію в Україні.

💬 «Ми також будемо виготовляти компоненти для ММР в Україні. І будівництво заводу з цих двох напрямів, по-перше, – матиме велике значення для підсилення вітчизняної економіки. А, по-друге, – продемонструє світові, що Україна займає одну з ключових позицій у питанні розвитку атомної генерації, перетворивши нашу державу на справжній хаб ядерних технологій», – сказав Петро Котін.

Своєю чергою, віцепрезидент Holtec International Ріаз Аван високо оцінив співпрацю між компаніями та підкреслив професійність керівництва НАЕК і, як наслідок, довіру партнерів до Енергоатома, попри  повномасштабне вторгнення росії. За словами віцепрезидента Holtec, реалізація проєктів з будівництва нового заводу матиме позитивний економічний та фінансований ефект, а також забезпечить Україну можливістю експорту систем ЦСВЯП, малих модульних реакторів та їх компонентів власного виробництва в країни Європи та всього світу.  

Нагадаємо, у квітні 2024 року компанії підписали Генеральну угоду про передачу АТ «Енергоатом» технології Holtec з виготовлення компонентів ММР в Україні. Іншим пунктом передбачено створення українського заводу з виробництва компонентів для ЦСВЯП.
 

None None None None None