Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

05.06.2024

Маніпуляції в медіа на темі закупівель Енергоатома – лише грає на руку кремля, який робить все можливе для послаблення атомної енергетики України

росія активно веде інформаційну війну проти української атомної енергетики, використовуючи різні засоби для дискредитації та дестабілізації стратегічної галузі. Один із основних інструментів цієї війни - використання окремих українських журналістів, які маніпулюють думкою громадськості не напружують себе проведенням об’єктивного аналізу та всебічним вивченням тем публікацій.

Так, 03.06.2024 на вебресурсі «Наші гроші» з’явилася чергова «сенсаційна» стаття з дилетантськими домислами автора про закупівлю промислових товарів та послуг для модернізації систем на ПАЕС, які необхідні під час планово-попереджувальних ремонтів та підготовки до осінньо-зимового періоду.

Звертаємо увагу громадськості та представників медіа – не піддавайтесь наклепам та дезінформації, а довіряйте лише джерелам верифікованої інформації!

  • Наголошуємо, що АТ «НАЕК «Енергоатом» проводить всі закупівлі відповідно до вимог чинного законодавства.
  • Всі угоди укладаються на майданчику Prozzoro.
  • Енергоатом оприлюднив технічні специфікації до предметів закупівлі із зазначенням необхідних обсягів робіт, згідно яким учасники мали можливість розрахувати вартість та надати пропозиції щодо їх виконання. Участь в тендері могли взяти всі учасники ринку. 
  • З огляду на те, що АТ «НАЕК «Енергоатом» належить до об’єктів критичної інфраструктури, проєктно-кошторисна документація відносно будівельних робіт для загального перегляду в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва залишається недоступною з міркувань національної безпеки.
  • Звинувачення автора допису у завищенні заробітної плати працівників на будівництві є необ'єктивними та поверховими. Кошторисна заробітна плата в будівництві визначається положеннями наказу Мінрегіонбуду №281 від 20.10.2016 року. Зокрема, її розмір при складанні ціни пропозиції підрядника конкурсних торгів встановлюється учасником, виходячи із середньомісячної заробітної плати одного працівника в режимі повної зайнятості.

Так, з метою стримування безконтрольного формування розміру кошторисної заробітної плати з боку підрядників будівельних робіт наказом НАЕК «Енергоатом» №01-928-н від 03.10.2023 встановлено розмір кошторисної щомісячної заробітної плати 32 000 грн, що відповідає складності робіт у будівництві 3,8.

  • Спроба автора публікації знайти зв'язок співпраці Енергоатома з компаніями, які ймовірно мають відношення до з росатому є абсолютно безпідставними. НАЕК не здійснює жодних закупівель у постачальників, які мають звʼязки з рф. На виконання рішень РНБО України, введених у дію Указами Президента, за ініціативи керівника Енергоатома діє наказ щодо здійснення перевірок стосовно наявності співпраці з контрагентами, до яких застосовано санкції. І цей порядок перевірок знаходиться на постійному контролі керівництва Компанії та відповідних служб.

Більше того, саме активна позиція у боротьбі за незалежність української атомної енергетики та руйнування монополії росатому зробила керівника Енергоатома об'єктом нападів російських агентів.

Некомпетентні дописи авторів «Наші гроші», на жаль, провокують недовіру з боку громадськості, чим, ймовірно, виконують замовлення кремлівських агентів, націлене на знищення базової енергетики нашої держави.

Така саме стратегія є частиною ширшої гібридної війни, яку веде росія проти України, спрямованої на ослаблення української державності та підрив її економічного потенціалу. Тому важливо зберігати пильність та критично ставитися до такої інформації. 

Не довіряйте неперевіреній інформації, а звертайтеся до офіційних джерел!