Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

31.05.2024

Історія Валерія Унгуряну, оператора перевантажувальної машини третього блоку Південноукраїнської АЕС

Наприкінці минулого року оператор перевантажувальної машини третього енергоблоку Південноукраїнської АЕС Валерій Унгуряну був відзначений медаллю «За працю та звитягу».

На питання, що стало підставою для державної нагороди від Президента України, наш співрозмовник коротко відповів: «Я просто виконував і продовжую виконувати свою роботу».


Ось так, доволі скромно, Валерій Унгуряну характеризує свою професійну діяльність.

Вперше Валерій Сергійович побачив мальовничі береги та пороги Південного Буга на початку 90-х років. А в 1991-му розпочав свій шлях атомника на Південноукраїнській АЕС. Цех централізованого ремонту прийняв на роботу слюсарем з ремонту транспортно-технологічного устаткування енергоремонтного підрозділу на третій енергоблок. Це був наймолодший блок ПАЕС. Він належить до третього покоління енергоблоків атомних станцій, його збудовано за уніфікованим проєктом АЕС з реактором типу ВВЕР-1000. А що таке «пілотний проєкт» фахівцям «южки» (так станцію називали до квітня 2022-го), добре знайомо. Але про це трохи пізніше.

Повернемось до нашого героя, який через три роки сумлінної праці слюсарем в Цеху централізованого ремонту, почав опановувати посаду оператора перевантажувальної машини.


 - Пане Валерію, розкажіть про ваше робоче місце і функції перевантажувальної машини.

- Якщо говорити просто, то перевантажувальна машина для ядерного палива - це пристрій, а скоріше робот для маніпуляцій з тепловидільними збірками. Використані збірки машина дістає з реактора і доставляє в басейн витримки. Натомість в реактор завантажуються свіжі ТВЗ. Також перевантажувальна машина може переміщати паливні збірки безпосередньо всередині реактора для забезпечення оптимального розподілу збірок по реактору.

 Машина автоматизує процес перевантаження палива в реакторі. Взагалі можна сказати, що робот-маніпулятор забезпечує надійну роботу реакторів. Швидкість і точність, з якими машина перевантажує паливо, - це мінімізація впливу на довкілля.

 - Хто відповідає за графіки перевантаження тепловидільних збірок?

 - Графік перевантаження складає відділ ядерної безпеки. З операторами реакторного відділення, провідними інженерами з керування реактором, начальниками зміни реакторного цеху у нас доволі тісна співпраця. Багато  спеціалістів виросли професійно на моїх очах: з операторів до начальників зміни станції. Тридцять років - це багато часу. Так-так, тридцять років, як я сів за пульт керування цим обладнанням. Звичайно, досвід напрацював величезний: дивлячись на координати, можу сказати, в якому куті реактора знаходиться машина.

 - А чому ви не пішли вчитися далі, хоча колеги поруч з вами працювали та водночас навчалися?

 - Я б сказав так: мені дуже подобається моя робота, і хотілося опанувати її від А до Я, тому я залишився. І жодного разу не пошкодував.    

 - У вересні 2024 року третьому енергоблоку ПАЕС виповнюється 35 років. У 2005-му до активної зони його реактора було завантажено перші шість тепловидільних  збірок виробництва Westinghouse, а у 2018 році третій став першим енергоблоком в Україні, де активна зона  була повністю сформована з паливних касет Westinghouse.

 - Так, і я брав безпосередню участь у практичному етапі реалізації цього проєкту. Був задіяний у завантаженні першої дослідної партії паливних збірок Westighouse в активну зону. Це було дуже важливо, тому що в подальшому українському оператору АТ «НАЕК «Енергоатом» реалізація цього проєкту дозволила уникнути залежності від російського виробника. І наш південноукраїнський енергоблок став пілотним в цій історичній події. Потім подібну роботу я виконував і на другому енергоблоці ПАЕС.

19 вересня 2022 року російська армія здійснила ракетний обстріл промислової зони Південноукраїнської АЕС. В результаті злочину відключилися три високовольтні лінії електропередачі. В ту ніч Валерій Унгуряну був на зміні і разом із колегами долав наслідки блекауту на ПАЕС. Приблизно через добу станція працювала в штатному режимі.

 - Розкажіть про ще один важливий проєкт, учасником якого ви були у 2023 році.

 - Дійсно, це були достатньо відповідальні роботи у рамках впровадження передової технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом із застосуванням контейнерів від компанії Holtec. Ці контейнери призначені для відправки відпрацьованих тепловидільних збірок до Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

 - Яке значення в перспективі мала така робота для України?

 - По-перше, це не тільки підвищення рівня технологічної безпеки, а й значний внесок в енергонезалежність нашої країни. Адже виключаються витрати на транспортування, переробку та зберігання ВЯП на території рф. Тому вважаю, що наша спільна робота стала вагомим внеском у розвиток національного енергетичного сектору.

 - Як відбувається навчання на посаду оператора перевантажувальної машини?

 - Варто сказати, що в Южноукраїнську є професійний ліцей, де готують робочий персонал для ПАЕС, але, на жаль, оператора перевантажувальної машини немає в переліку спеціальностей ліцея, тому вчимо своїми силами за схемою “наставник - учень”.

  Що стосується саме операторів, то звичайно кваліфікацію підтримуємо і підвищуємо щорічно. Для навчання та тренування використовуємо режим “тренажер”, на який запрограмовані наші машини.

 - Звідки до вас приходить новий персонал для керування ПВМ?

 - Дехто вважає операторів робота-маніпулятора елітною професією. Але був у мене учень, який перші роки казав, що краще б махав кувалдою, ніж керувати ПВМ (сміється).

 А якщо без жартів, то дорога до нашої спеціалізації відкрита всім, хто готовий вчитися. Зазвичай, це робітники енергоремонтного підрозділу. В нашій роботі, як і загалом на  підприємствах Енергоатома, вітаються такі якості як відповідальність, уважність, завзятість, усвідомлення важливості культури безпеки.   

 - Коли настає момент, що ви дозволяєте практиканту працювати самостійно?

 - За пульт керування намагаюсь посадити раніше, але рік і два сидітиму поруч, доки не буде впевненості, що людина готова. Після цього я приймаю остаточне рішення, і робітник проходить процедуру отримання дозволу  на самостійну роботу. Звичайно, я розумію молоду людину, коли є  хвилювання, бо наша робота, без перебільшення, ювелірна. Але досвідчені колеги завжди поруч: підказуємо, підтримуємо.

 Я хочу сказати, що дуже пишаюся своїм колективом. Три блоки, три перевантажувальні машини, 14 висококваліфікованих професіоналів. Кожен на своєму місці!

Отже, Валерій Унгуряну - почесний працівник атомної енергетики, лауреат державної нагороди - медалі “За працю та звитягу”, віддана своїй роботі та державі людина, батько трьох дітей, старший з яких - начальник зміни хімічного цеху ПАЕС.  Хай трохи із запізненням, але ми вітаємо Валерія Сергійовича з високою нагородою. Держава і АТ “НАЕК “Енергоатом” високо цінують роботу висококваліфікованого персоналу АЕС.

 

None None