Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

26.12.2023

Співпраця Енергоатома та Westinghouse зміцнює незалежність України й енергетичну безпеку Європи в атомній галузі

Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та президент і головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман обговорили посилення співпраці між компаніями та успішне завантаження в реактор ВВЕР-440 Рівненської АЕС ядерного палива, виробленого компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участі фахівців Енергоатома.

«Це лише частина спільних із нашими стратегічними партнерами проєктів, реалізація яких посилює незалежність України від російських технологій в ядерній галузі», – наголосив президент Енергоатома Петро Котін.

Він також розповів про успіхи у створенні власної лінії збірки ядерного палива, що допоможе зруйнувати російську монополію на цьому ринку.

«Україна продовжує ліцензування, аби наростити промислове виробництво хвостовиків тепловидільних збірок, які реалізуються за технологією компанії Westinghouse. У 2024 році аналогічний процес передбачений і для головок для паливних касет», – зазначив президент НАЕК.

Запуск Україною власної лінії збірки, додав він, матиме позитивний вплив на глобальному ринку ядерного палива. Адже завдяки цьому воно зможе використовуватись не лише для забезпечення власних потреб, а й для експорту в інші країни.

«Ми пишаємося тим, що у вересні поставили Енергоатому першу перевантажувальну партію тепловидільних зборок ВВЕР-440 для Рівненської АЕС. Це важливий етап, якому передували ліцензування та унікальна програма модернізації на нашому заводі у Вестеросі, – сказав президент і головний виконавчий директор Westinghouse Патрік Фрагман. – Ми цілком готові продовжувати підтримку Енергоатома у вирішенні проблем та подоланні наслідків російської агресії».

Нагадаємо, ще до початку військової агресії рф проти України Енергоатом відмовився від співпраці з росією. Одним партнерів НАЕК на цьому шляху є американська компанія Westinghouse. Серед спільних проєктів:

  • будівництво в Україні нових «атомних» енергоблоків за технологією АР1000®️;
  • проєктування, виробництво та постачання систем довготривалого охолодження реактора для модернізації енергоблоків однієї з вітчизняних АЕС;
  • створення інженерно-технічного центру Westinghouse в Україні тощо.