Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

19.12.2023

Енергоатом успішно транспортує відпрацьоване ядерне паливо з АЕС на зберігання до ЦСВЯП

ДП «НАЕК «Енергоатом» вже повноцінно транспортує відпрацьоване ядерне паливо з вітчизняних реакторів до Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), спроєктованого американською компанією Holtec International.

Будівництво та введення Сховища в експлуатацію тривало попри повномасштабне вторгнення росії в Україну. ЦСВЯП не лише дає можливість щорічно заощаджувати близько 200 млн доларів США, а й робить нашу країну цілком самодостатньою у стратегічно важливій сфері поводження з відпрацьованим ядерним паливом та його зберігання.

«Безпечна, надійна і захищена експлуатація Сховища є критично важливою для забезпечення безперебійного постачання електроенергії нашим громадянам. Зараз ЦСВЯП успішно експлуатується та виконує свою функцію на 100%. Водночас економія коштів на вивезення та сухе зберігання відпрацьованого ядерного палива з вітчизняних АЕС лише цього року вже повністю покрила витрати на будівництво Сховища», – зазначив президент ДП НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

«Успіх ДП «НАЕК «Енергоатом» є символом рішучості України у досягненні повної операційної незалежності щодо поводження з ВЯП. Завдяки введенню цього об'єкта Україна стала одним зі світових лідерів у сфері централізованого зберігання відпрацьованого ядерного палива», – заявив президент і генеральний директор Holtec доктор Кріс Сінгх.