Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

11.10.2023

Петро Котін обговорив питання співпраці в атомній галузі з послом Японії

Image Placeholder

10 жовтня 2023 року президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін провів зустріч із Кунінорі Мацудою, Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні.

Image Placeholder

В межах зустрічі обговорювалися прискорення розвитку атомної енергетики у світі, потенційне партнерство країн в атомній галузі й питання ядерної та радіаційної безпеки на майданчику тимчасово захопленої ЗАЕС, а також спільний розвиток технологій малих модульних реакторів (ММР).

«Найбільша в Європі Запорізька АЕС від початку повномасштабного вторгнення окупована російськими військовими, – зазначив президент НАЕК. – Захопивши станцію, вони привезли туди представників Росатома. А ті показали повну неспроможність не тільки перезапустити ЗАЕС, але й навіть просто підтримувати її в належному стані та забезпечувати ядерну та радіаційну безпеку. Обладнання станції деградує, відтак після деокупації нам знадобиться допомога партнерів для повернення станції до нормального стану».

Петро Котін зауважив, що такими діями росатом демонструє всьому світові власну некомпетентність, а отже – нездатність у сучасних умовах нормально експлуатувати чи будувати атомні енергоблоки.

Image Placeholder

«Додайте сюди їхню безоглядну підтримку дій російських військових, що загрожують ядерній та радіаційній безпеці найбільшої в Європі Запорізької АЕС, – і стане зрозуміло, що росатому не повинно бути місця у світових програмах розвитку атомної енергетики. Також виникає багато питань, яким чином ці некомпетентні люди експлуатують атомні енергоблоки у самій росії та чим це загрожує цивілізованому світу», – підсумував Петро Котін.

Кунінорі Мацуда нагадав, що Японія від перших днів повномасштабного вторгнення рф стоїть на боці України. І уряд, і державний сектор Японії, додав він, готові до відбудови України після війни і ця співпраця наразі є пріоритетною для його держави. Ба більше: Японія планує відігравати ключову роль у розмінуванні майданчика Запорізької АЕС та всіх деокупованих територій України.

Image Placeholder

Віцепрезидент НАЕК Хартмут Якоб під час зустрічі розповів про перебіг корпоратизації Компанії. Кунінорі Мацуда переконаний, що перетворення держпідприємства в акціонерне товариство має важливе значення і для подальшого розвитку співпраці з японськими компаніями.

Наприкінці зустрічі президент Енергоатома подякував Кунінорі Мацуді та всім японським партнерам за постійну підтримку України, зокрема й її енергетичного сектора, у тяжкі часи військової агресії рф та за допомогу у встановленні звʼязків із провідними компаніями країни Вранішнього Сонця.

«Розвиток атомної галузі є пріоритетним напрямом для обох держав, – наголосив Петро Котін. – У нас амбітні плани розвитку атомної галузі відповідно до програми уряду і Міненерго України щодо розвитку енергетики до 2050 року. Разом з Вами, з усіма міжнародними партнерами ми будемо рухатися в бік кращого майбутнього швидше».

Image Placeholder