Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

14.07.2023

#Вартові світла — Артем Веретик, працівник ПАЕС: «Я побував вдома і побачив, як мирним містом гуляють люди… Ціна за таке життя дуже висока»

Broken image placeholder.

Звістка про війну не застала нашого сьогоднішнього Вартового світла зненацька, але стала справжнім потрясінням.

Broken image placeholder.

Зізнається, що повномасштабного вторгнення росії в Україну певною мірою очікував: «Я розумів, що збирати величезну армію біля нашого кордону, аби просто полякати, ніхто не буде, тому морально готувався до війни. Але ранковий дзвінок дружини і новини про ракетні обстріли мене все ж таки приголомшили. Піти воювати вирішив відразу».

А до 24 лютого 2022 року нинішній захисник України Артем Веретик працював майстром аварійного захисту реактора на Південноукраїнській атомній електростанції. Мав люблячу дружину та маленьку донечку, захоплювався рибальським спортом. Того лютневого дня приїхав на роботу як завжди, але відпрацювати вже не довелося: керівництво відпустило додому. Артем відразу вирішив піти у районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, там написав заяву про вступ до лав ТрО, отримав зброю та заступив на пост охороняти місто.

Broken image placeholder.

«Ніхто нічого не розумів, хоч і було дуже багато різної інформації. Пам’ятаю чимало військової техніки, яка рухалася в різні боки, а ми не могли розібратися, чи то наші їдуть, чи вороги. З озброєння мали лише стрілецьку зброю, а як діяти у разі російської навали – геть не розуміли. Та войовничий настрій в колективі допомагав триматися мужньо і давав упевненість, що рашисти дуже пошкодують, якщо ступлять на нашу землю. Та нам пощастило, і ворог до нас не дійшов: його зустріли героїчні захисники Вознесенська».

Було в метушні перших днів повномасштабного вторгнення і те, що назавжди закарбувалося у пам’яті Артема, – евакуація дітей. «Ніколи не забуду ті перелякані дитячі очі, – згадує він. – Діти виглядали з вікон автобусів та машин, а я махав їм рукою, щоб хоч якось розвеселити. Деякі посміхалися й махали у відповідь, інші – розуміли, що їдуть з рідного дому і невідомо чи повернуться назад…»

Broken image placeholder.

Зізнається, що з військового досвіду мав лише військову кафедру в Севастопольському інституті ядерної енергії та промисловості, тому без вагань погодився на військові навчання: «Після них потрапив у новостворену 41-шу окрему механізовану бригаду Сухопутних військ ЗСУ, лозунг якої – «Віра сильніша за страх». І справді, віра кожного бійця у необхідність і правильність того, що він робить, перемагає будь-який страх. Для мене велика честь потрапити саме у цей підрозділ».

До тих, хто в тилу, звертається обережно, підбираючи кожне слово. Захисник України делікатно нагадує їм, якою ціною виборюється наша майбутня перемога, і закликає кожного бути готовим будь-якої миті боронити рідну землю.

А ми бажаємо кожному воїну якнайшвидше здобути цю Перемогу та повернутися додому. До тих, заради кого вони її здобувають!