Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

28.10.2024

Експерти МАГАТЕ та фахівці Енергоатома спільно працюють над підвищенням ядерної безпеки в умовах війни

Фахівці Міжнародного агентства з атомної енергії продовжують оцінювати стан інфраструктури електромережі, необхідної для ядерної безпеки українських атомних об’єктів. 

Робота експертів МАГАТЕ є продовженням домовленостей, досягнутих під час зустрічі генерального директора Агентства Рафаеля Гроссі з Президентом України Володимиром Зеленським. Перший етап огляду інфраструктури було проведено у вересні 2024 року. 

За запитом Уряду України протягом 21-27 жовтня працівники Агентства разом із фахівцями АТ «НАЕК «Енергоатом», представниками українського регулятора та Укренерго відвідали електричні підстанції Укренерго, що визначені критичними для забезпечення надійної роботи атомних станцій, оглянули наслідки фактичного пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок ракетних атак рф, оцінили поточний стан захисту цих обʼєктів і стан відновлювальних робіт.

Експерти МАГАТЕ обговорили із представниками Енергоатома заходи забезпечення надійності зовнішнього електропостачання станцій під час перехідних процесів у мережі, додаткові дії, які можуть бути вжиті для підвищення безпеки АЕС і захищеності електричних підстанцій Укренерго, що важливі для безпечної роботи АЕС. Сторони також порушили питання ролі МАГАТЕ з підтримки ядерної безпеки і запобігання ядерним аваріям в умовах повномасштабної війни. 

З української сторони в обговореннях взяли участь генеральні директори Хмельницької та Південноукраїнської АЕС, а також фахівці компанії «Енергоатом». 

«Робота експертів МАГАТЕ на критичних для роботи АЕС підстанціях Укренерго є вкрай важливою для стабільного та безпечного функціонування українських атомних електростанцій. Разом із МАГАТЕ ми працюємо над підвищенням надійності зовнішнього електропостачання, щоб гарантувати безперебійну роботу наших АЕС та уникнути будь-яких ризиків для ядерної безпеки», – прокоментував керівник Енергоатома Петро Котін.

None None None