Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

16.10.2024

Атомна енергетика – запорука сталого розвитку української промисловості

З такою думкою погодилися понад 200 учасників Міжнародної конференції «Атомні можливості для розвитку країни: воєнний час та повоєнна відбудова», яку організував Енергоатом 15 жовтня у Києві.

На конференції виступили очільник НАЕК Петро Котін, народні депутати Андрій Герус, Сергій Нагорняк та Вікторія Гриб.

Петро Котін наголосив, що сьогодні ядерна енергетика України є основою економіки України.

«Саме ядерна енергетика забезпечує українців електроенергією і теплом, незважаючи на ті важкі умови, в яких ми з вами перебуваємо через військову агресію російської федерації», – сказав керівник Енергоатома.

None

Також він зазначив, що українська атомна енергетика займає друге місце в Європі за встановленою потужністю після EDF – найбільшого оператора АЕС у Європі. Саме EDF для нас є прикладом сучасної розвинутої організації інфраструктури управління атомною галуззю. І саме в цьому напрямі ми рухаємо розвиток Компанії. 

Народний депутат і Голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус відзначив відродження атомної енергетики у світі.

«Дійсно сьогодні як в Україні, та і у світі очевидні тенденції – там де є атомна генерація, там історично і традиційно електроенергія коштує дешевше, ніж там де, наприклад, базова – вугільна чи газова», – сказав Андрій Герус.

None

Своєю чергою, народний депутат України Сергій Нагорняк акцентував увагу на необхідності розбудови нових атомних обʼєктів.

«Я вірю, що ті плани, які перед собою ставить Енергоатом – до 2050 року мати додаткові атомні енергоблоки – можна виконати. Після війни і нашої перемоги ми зможемо забезпечувати не лише Україну екологічно чистою атомною енергетикою, а й експортувати її до Європи», – сказав Сергій Нагорняк.

None

Народна обраниця Вікторія Гриб відзначила досвід українських атомників, які десятиліттям безаварійно експлуатують АЕС.

«Я тішуся, що Енергоатом приділяє велику увагу нашим спеціалістам, їх експертизі. Багато справжніх професіоналів Запорізької АЕС були вимушені покинути захоплену росіянами станцію і переїхати на підконтрольну Україні територію. Нині вони працюють на інших станціях. Це наше майбутнє, яке також допоможе нам виховати молодь. Це буде нашою конкурентною перевагою. Без чистої і дешевої ядерної енергетики наша країна не буде серйозним гравцем на міжнародних ринках», – заявила Вікторія Гриб.

None

Таким чином учасники конференції дійшли висновку, що лише атомна енергетика дасть можливість забезпечити енергетичну безпеку та розвиток України.