Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

04.10.2024

Щодо спроб дискредитувати Енергоатом у темі закупівель для захисту критичного обладнання

Вже традиційно перед початком опалювального сезону в інформаційному просторі різко підвищується кількість негативних матеріалів проти Енергоатома, які мають ознаки замовних.


Намагаючись знецінити роботу українських атомників, лунають голослівні звинувачення про начебто відсутній або слабкий захист критичного обладнання від потенційних російських обстрілів, завищення цін на такий захист тощо.


Звертаємо увагу, що інформація про розміри і технічні характеристики таких об'єктів є засекреченою, аби ворог не міг використати її у своїх цілях. При цьому наголошуємо, що порівняння захисту атомних станцій з об'єктами інших українських енергетичних компаній (наприклад,  Укренерго чи Укргідроенерго), є абсолютно недоречним, враховуючи різну специфіку: технічні засоби, розташування об'єктів, технічні умови для самого захисту тощо.


Питання захисту атомних станцій – це сфера високого рівня спеціалізації, де працюють кваліфіковані фахівці з багаторічним досвідом. Громадськість не завжди може правильно оцінити технічні аспекти або зрозуміти комплексність заходів, що вживаються для безпеки АЕС. Неповне або спотворене уявлення про захист може викликати хибні висновки.


Замість того, щоб публічно обговорювати рівень захисту, слід покладатися на компетентність і професіоналізм тих, хто відповідальний за безпеку станцій. Українські інженери й фахівці з атомної енергетики добре розуміють, з якими загрозами стикаються, і працюють у тісній співпраці з міжнародними партнерами із США, Великої Британії, Німеччини, а також МАГАТЕ для підтримки високих стандартів безпеки.


Інформаційна атака на Енергоатом особами, які не мають досвіду в питаннях, що висвітлюються, говорить лише про гостре бажання обливати брудом людей, які сьогодні тримають енергетичний фронт та цілодобово забезпечують країну стабільним енергопостачанням.


Нагадуємо, що саме завдяки атомній генерації, яка на сьогодні становить 60% від загального енергобалансу держави, в домівках усіх українців є світло: електроенергію отримують всі побутові та промислові споживачі. Чомусь цей факт вперто ігнорується особами, що розгорнули медійну атаку на НАЕК.


В умовах війни, особливо після окупації Запорізької АЕС, безпека атомних електростанцій стала одним із найважливіших завдань країни. Однак, що важливо, Енергоатом обирає тактику «тиші» – мінімізацію публічних обговорень захисту АЕС. Це не лише частина стратегії безпеки, а й необхідний захід для збереження стабільної роботи підприємства.


Чому ж мовчання – це захист? Відповідь проста: ворог не повинен знати жодних деталей про рівень захисту чи плани підприємства. У той час, коли Україна демонструє всьому світу свою відкритість і демократичні цінності, деякі аспекти функціонування критичної інфраструктури залишаються поза обговоренням. Це дозволяє уникнути витоків інформації, які могли б бути використані для подальших атак.


І ми чітко розуміємо, що тактика «тиші» при будівництві захисних споруд не означає, що у відповідних закупівлях присутня корупційна складова. Ми контролюємо кожну закупівлю, усі їхні складові, та не допускаємо завищення цін на відповідні товари.


Наголошуємо, що осінньо-зимовий період буде непростим саме через дії рашистів, які мають на меті занурити українців у холод і пітьму. Енергоатом робить усе, аби зірвати плани росіян та допомогти країні пройти цю зиму зі світлом і теплом.


АТ «НАЕК «Енергоатом» дотримується принципів прозорості та доброчесності в усіх процесах, проводить політику нульової толерантності до корупції, реалізує масштабну антикорупційну програму!