Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

19.09.2024

Сьогодні світ повертається до ядерної енергетики. І Україна може бути в авангарді

«The Ukrainian Review» про розвиток української атомної енергетики

АТ “НАЕК “Енергоатом” разом з передовими європейськими та американськими компаніями розвиває і впроваджує масштабні інфраструктурні проєкти у сфері ядерної енергетики. Наразі потреба в надійному джерелі електроенергії переважає воєнні ризики. Нові технології і сучасне виробництво здатні забезпечити економіку та населення дешевою та чистою енергією, а також створити в Україні хаб ядерної енергетики ЄС.

17 грудня 2023 року Енергоатом та американська Westinghouse Electric Company підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблоку № 5 Хмельницької АЕС

Westinghouse Electric Company — американська компанія, що спеціалізується на розробці та постачанні ядерних технологій, обладнання і послуг для атомних електростанцій.

Реалізація проєкту будівництва першого в Україні енергоблоку, оснащеного ядерним реактором за американською технологією АР1000, стартувала у квітні 2024 року. За присутності міністра енергетики України Германа Галущенка та Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Бріджит Брінк ми заклали символічний перший кубометр бетону для енергоблоку № 5 Хмельницької АЕС.

Унікальність технологій реактора АР1000 полягає в тому, що він є ефективним і безпечним реактором нового покоління “III+” з номінальною потужністю у 1100 МВт, а також, що головне, на відміну від реакторів типу ВВЕР має маневрову здатність (тобто оперативно збільшувати або зменшувати вироблення електроенергії залежно від поточних потреб споживачів)

Загалом спільні проєкти Енергоатома та Westinghouse передбачають: будівництво 9-ти нових енергоблоків АЕС за технологією АР1000, створення технологічного комплексу з виробництва тепловидільних збірок (ТВЗ) – ядерного палива, та їх постачання для всіх атомних електростанцій України.

Технології, які ми будемо розвивати з міжнародними партнерами, витіснять росіян з європейського ринку атомної енергетики. У зв’язку з агресією РФ проти України країни “мирного атому” Європи свідомо  відмовляються від ядерного палива РФ (російських ТВЕЛ-ів на користь палива Westinghouse) та від російських ядерних технологій.

На тлі постійних обстрілів критичної інфраструктури, брутальної збройної окупації  росіянами Запорізької АЕС наша країна потребує більше енергетичних потужностей. Основний фокус зосереджений на ядерній енергетиці.

Будівництво енергоблоків за технологією АР1000 – один із найбільших інфраструктурних проєктів за роки української незалежності, вартістю у понад 10 млрд доларів США. Передбачається, що активна фаза проєкту припаде на роки післявоєнної відбудови. Тільки на етапі будівництва буде створено понад 9 тисяч робочих місць. Ми очікуємо, що суміжні виробничі галузі також отримають багато замовлень, і набудуть потужного імпульсу для подальшого розвитку.

Загарбницька війна Росії проти України загострила питання диверсифікації постачання ядерного палива для країн з атомною енергетикою

В ядерній галузі Україна мала спадкову залежність від РФ, адже енергоблоки з реакторами ВВЕР-440 та ВВЕР-1000 були збудовані ще за радянських часів. Попри це, Енергоатом і Westinghouse запустили процес витіснення Росії з ринку ядерного палива. І він виявився більш ніж успішним. 

Нами був взятий чіткий та безповоротний курс на повну відмову від постачання ядерного палива з країни-агресора. З 2020 року ми не здійснили жодної закупівлі. Таким чином, перший крок до позбавлення залежності здійснений ще за кілька років до 2022-го. 

Вже до початку повномасштабного вторгнення бюджет РФ недоотримав прибуток від постачання ядерного палива. І якщо робота над диверсифікацією енергоджерел для блоків-мільйонників велась давно, і американські ТВЗ для ВВЕР-1000 вже використовувались на українських АЕС, то їх розробка для ВВЕР-440 стала революційною і проривною.

Контракт на постачання відповідних паливних збірок для реакторів типу ВВЕР-440 уклали у вересні 2020 року в присутності Президента України Володимира Зеленського.

Виготовити ядерне паливо мали у 2024 році. Повномасштабне вторгнення РФ в Україну прискорило цей процес на півтора роки. І вже у вересні 2023 року ТВЗ, виготовлене Westinghouse за участі фахівців Енергоатома, було успішно завантажено у вітчизняний реактор ВВЕР-440 на Рівненській АЕС.

Це стало потужним сигналом для країн Східної Європи, в яких наразі експлуатуються майже два десятки реакторів радянської та російської розробки. Тож Україна стала першою державою у світі, яка перевела енергоблоки ВВЕР-1000 і ВВЕР-440 на використання ядерного палива американської компанії Westinghouse.

Проєкт з компанією Holtec International може допомогти Україні стати хабом ядерних технологій з найсучаснішим атомним машинобудуванням, науковою та технологічною підтримкою

Навесні 2024 року Енергоатом та Holtec International підписали генеральну угоду про передачу Україні технології з виготовлення компонентів малих модульних реакторів (ММР). Крім того угода передбачала локалізацію в Україні виробництва компонентів для сховищ відпрацьованого ядерного палива, які наразі виготовляються в США.

Відповідно до угоди з Holtec International, ми спільно працюватимемо над створенням в Україні заводу з виготовлення обладнання для ММР, включно з корпусом реактора. Це підприємство зможе забезпечити не тільки будівництво близько 3000 МВт потужностей малих модульних реакторів в Україні, а й стати хабом для експорту цієї технології в інші країни.

Реалізація цього проєкту матиме колосальне значення для повоєнної відбудови нашої країни і значно посилить конкурентоспроможність української атомної промисловості.

В умовах повномасштабної агресії рф проти України Енергоатом продовжує розвивати перспективні проєкти в ядерній енергетиці

Звісно, що росія виступає проти цього. Країна-агресор розуміє, що ядерна енергетика – це останній форпост енергетичної стійкості України, єдине надійне джерело базової генерації для населення та промисловості, тому активно атакує її на інформаційному фронті. Якщо не ракетами, то дезінформацією робиться спроба посилити недовіру до влади та управлінських рішень в енергетичній сфері. 

  Наш ворог підступний, для нього не існує запобіжників та червоних ліній в спотворенні реальності, тож мусимо вчитися вчасно реагувати на кібератаки та дезінформацію, маніпуляції, фейки, ефективно протидіяти інформаційним загрозам та створювати потужну лінію оборони на цьому фронті.          

Незважаючи на воєнний стан в країні, перед нашою Компанією стоїть стратегічна мета – розбудова ядерної енергетики України шляхом зведення нових енергоблоків за американською технологією та добудова існуючих на Хмельницькій АЕС. 

Нагадаю: для фінансування проєктів Енергоатома не буде використано жодної копійки з держбюджету. Їх реалізація не заважатиме створенню розподіленої генерації в Україні і проєктам відновлювальних джерел електроенергії та не відволікатиме ресурси для цього.

Українська ядерна енергетика як складова глобальної політики з декарбонізації

На полях міжнародної конференції Powering Tomorrow, Inspiring Today: Nuclear Energy 2.0 у Брюсселі виконавчий віце президент Єврокомісії Марош Шефчович заявив про необхідність участі ЄС у підтримці та фінансуванні ядерних проєктів.

У європейських країнах наразі експлуатуються 143 атомні енергоблоки, на які припадають 22 % потреб ЄС в електроенергії. Обʼєднання зусиль країн у збільшенні ролі ядерної енергетики на теренах Євросоюзу має важливе значення для досягнення кліматичних цілей, а також підкріплює правильність стратегії українського Уряду з розбудови ядерної енергетики.

Декларація Конференції ООН зі зміни клімату COP28, яку підписали більш ніж два десятки країн (включно з Україною) передбачає збільшення потужностей ядерної енергетики втричі до 2050 року – шляхом безпрецедентно швидкого будівництва нових атомних реакторів.

Україна не повинна залишатися осторонь цього процесу, використовуючи наявні у нас можливості, досвід та ресурси. Енергоатом має доступ до багатьох новітніх технологій ядерної енергетики, зокрема до удосконалених технологій виробництва ядерного палива та його компонентів, збереження відпрацьованого ядерного палива. 

Час будівництва енергоблока – не один і не два роки. Від початку робіт до підключення до енергомережі і виведення на оптимальну потужність експлуатації можуть пройти пʼять-шість і навіть більше років.

Так, наразі для цього не найкращий час, але іншого у нас немає. Якщо ми зараз не почнемо цю роботу, то де потім будемо брати електроенергію для компенсації втрачених під час війни генеруючих потужностей? 

 Енергоатом, як і вся економіка нашої країни, працює в умовах ризиків найвищої категорії. Наші іноземні партнери, зокрема американські компанії Westinghouse та Holtec International, це чудово розуміють і, попри воєнний стан та бойові дії, готові налагоджувати та розвивати співпрацю з постачання обладнання, технологій, страхування ризиків, забезпечення джерел фінансування.

Наші партнери вірять в перспективи ядерної галузі України, високо цінують українських фахівців, а компанія Енергоатом підтверджує це справами.  

Петро Котін, виконуючий обов’язки голови правління акціонерного товариства “Національна атомнаенергогенеруюча компанія “Енергоатом” (АТ “НАЕК “Енергоатом”).