Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

23.07.2024

Енергоатом та Urenco продовжують співпрацю у галузі ядерного палива

17 липня 2024 року укладено кредитну угоду між АТ «НАЕК «Енергоатом» та консорціумом міжнародних банків (до складу якого входять Deutsche Bank AG та Barclays Bank PLC) щодо отримання коштів у розмірі до 181 млн фунтів.

Кредитні кошти, за контрактом між Енергоатомом та Urenco, будуть використані для фінансування постачання ядерних матеріалів – збагаченого та природного гексафториду урану. 

Кредит буде довгостроковим – на 5 років. Гарантію надає уряд Великої Британії через експортно-кредитне агентство UK Export Finance (UKEF). Фінансування забезпечує НАЕК без державних гарантій з боку України.

Нагадаємо, українська сторона упродовж тривалого часу вела перемовини, результатом яких стала довгострокова співпраця та отримання кредиту.

Раніше керівник Енергоатома Петро Котін та головний виконавчий директор Urenco Борис Шухт підписали контракт щодо постачання збагаченого уранового продукту для українських АЕС. Так, британська компанія постачатиме НАЕК збагачений уран до 2035 року, з можливістю пролонгації контракту до 2043 року. Тож мета кредиту – забезпечити виконання договору між Енергоатомом та Urenco з питань закупівлі ядерного палива.

Крім того, між Енергоатомом та Urenco діють два контракти до 2025 року, відповідно до яких Компанія постачає британцям ядерні матеріали.