Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

27.06.2024

Чому Україні життєво необхідно розвивати атомну енергетику?!

У зв’язку із запланованим розглядом Верховною Радою України проєкту Закону №11146 в українському інформаційному просторі з’явилось багато неправдивої інформації.


Останнім часом у зв’язку із запланованим розглядом Верховною Радою України проєкту Закону України “Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції” №11146 в українському інформаційному просторі з’явилось багато неправдивої інформації, спрямованої на формування хибної думки щодо недоцільності розвитку атомної енергетики в нашій країні.

Тому інформую про реальний стан справ у цій сфері.

Значення атомної енергетики для економіки і безпеки України важко переоцінити. Всі роки незалежності нашої держави атомна енергетика стабільно виробляла від 45 до 55% всіх обсягів споживання електроенергії.

Сьогодні це єдина базова генерація, яка успішно працює і постачає електроенергією, в першу чергу, побутовим споживачам. Близько 80% електроенергії, яку споживає населення, виробляється саме Енергоатомом.

Наразі (після захоплення ворогом Запорізької АЕС, коли було втрачено 6 з 15 енергоблоків АЕС або 45% атомної генерації, та руйнування теплової генерації) потужностей трьох вітчизняних атомних станцій не вистачає для повного забезпечення населення та економіки електроенергією.

Виробництво електроенергії на атомних станціях хоч і вважається одним з найскладніших способів виробництва електроенергії, але водночас цей процес є технологічно найдосконалішим і найбільш інтелектуальним порівняно з іншими способами виробництва електроенергії. Це пов'язано з використанням складних технологічних процесів, високим рівнем контролю безпеки, а також необхідністю глибокого розуміння ядерної фізики та термодинаміки.

На АЕС використовуються ядерні реактори для розщеплення атомів урану, що призводить до ланцюгової реакції. Ця реакція вивільняє значну кількість тепла, яке потім перетворюється на електричну енергію. Процес включає контроль за ланцюговою реакцією за допомогою стрижнів управління, а також обертання турбін, які з'єднані з генераторами. Все це вимагає високого рівня інженерної майстерності та точності в експлуатації обладнання, щоб забезпечити безпеку та ефективність.

Розвиток атомної енергетики в Україні шляхом добудови енергоблоків 3 та 4 Хмельницької АЕС і будівництва інших нових енергоблоків та малих модульних реакторів має багато переваг. Ось деякі з них.

1. Найкраща енергоефективність. Ядерне паливо має високу теплотворну здатність, що робить ядерну енергію найбільш ефективною та дешевою формою виробництва електроенергії.

2. Стабільність постачання. Атомні станції працюють цілодобово, забезпечуючи надійне та стабільне джерело енергії.

3. Довгостроковість ресурсів. Уран та інші ядерні матеріали мають потенціал забезпечувати енергією на довгий термін.

4. Відсутність викидів вуглекислого газу та інших речовин, що забруднюють навколишнє середовище.

5. Великі економічні переваги.

Вартість виробництва електроенергії на вітчизняних АЕС в кілька разів менша вартості її виробництва сонячними, вітряними, тепловими та газовими електростанціями (1,7 грн – на АЕС проти 4,5-8 грн – на інших генераціях).

На Хмельницькій АЕС готовність енергоблоку 3 складає 75%, тож його реально добудувати протягом трьох років.

Є домовленість з Болгарією про постачання в найкоротші строки обладнання ядерних реакторів для цих енергоблоків за більш ніж прийнятними цінами.

Маємо домовленість з американською компанією Вестингхаус про допомогу та участь у цьому проєкті.

Будь-яка участь представників країни – агресора для завершення будівництва зазначених енергоблоків не передбачена і вона взагалі не потрібна. У нас є необхідні фахівці з технології ВВЕР, які зможуть виконати всі без виключення роботи (підготовку, проєктування, будівництво, монтаж, введення в експлуaтацію, контроль, ліцензування тощо). Нагадаю, що всі 15 працюючих в Україні ядерних реакторів є реакторами ВВЕР.

Добудова енергоблоків 3 та 4 ХАЕС – це близько 3-х тисяч нових робочих місць в атомній енергетиці та суміжних галузях, розвиток атомної інженерії та науки, стимулювання економічного зростання та повоєнної відбудови нашої країни.

6. Підтримка від МАГАТЕ. Міжнародне агентство з атомної енергії підтримує добудову та будівництво нових енергоблоків в Україні, що свідчить про відповідність міжнародним стандартам безпеки та екологічності.

7. Активна участь України у світових процесах розвитку атомної енергетики. Сьогодні у світі будується 61 атомний енергоблок. Ще 90 знаходяться на стадії планування, більше 300 – в процесі обговорення.  За останні 5 років ціни на уран зросли на 233%. Це все демонструє масштаби і швидкість нового повороту до ядерної енергії. Україна повинна бути в авангарді цього процесу.

Реалізуючи проєкти з будівництва нових атомних потужностей Енергоатом стане хабом ядерних технологій з найсучаснішим атомним машинобудуванням, науковою та технологічною підтримкою світової ядерної енергетики.

Цей перелік беззаперечних переваг можна продовжувати. Але, на мою думку, тут все очевидно: розвиток атомної енергетики в Україні, добудова та будівництво нових енергоблоків є не просто важливим, а життєво необхідним для нашої країни на майбутнє. Відмовитись від цього буде злочином перед народом України та наступними поколіннями.

Ухвалення Верховною Радою законодавства щодо будівництва нових енергоблоків, зокрема і проєкту закону “Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції” №11146 відкриє шлях у світле майбутнє вітчизняної атомної енергетики, яка забезпечуватиме прискорений розвиток та енергетичну незалежність нашої країни.

Джерело