Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

17.05.2024

Студент-енергетик Одеської політехніки з Южноукраїнська практикувався в США

Южноукраїнець Сергій Прокоф’єв – студент магістратури кафедри атомних електростанцій Національного університету «Одеська політехніка» пройшов навчальну практику на базі Аргонської національної лабораторії (ANL). Його поїздка до США відбулась у квітні цього року.

У жовтні 2023 року за підсумками навчання на двох курсах ядерної школи Сергія Прокоф’єва, як одного з кращих випускників, обрали для участі в навчальній практиці у рамках програми обміну студентами. Він отримав запрошення відвідати Аргонську національну лабораторію. «Представників з ядерної школи було досить багато, понад 30 студентів. Ймовірність отримати шанс потрапити в Америку не така вже й велика. Коли мені надійшло повідомлення про запрошення відвідати Аргонську лабораторію, я, звісно, зрадів. Це відкриває великі можливості», – поділився практикант.

Захід організували в рамках підготовки до реалізації програми із впровадження малих модульних реакторів (ММР). У цьому проєкті беруть участь компанії провідних ядерних країн світу на чолі з найбільш досвідченою в цій галузі – Westinghouse (США).

Перед учасниками поїздки стояло завдання презентувати наукові доповіді. Увазі представників Державного департаменту й Міністерства енергетики США Сергій Прокоф’єв запропонував роботу на тему «Постфукусімські заходи для реакторів останніх поколінь». Він підготував її технічною англійською. Знання мови вдосконалив під час навчання в літній ядерній школі на базі Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки. Це дає змогу бути на передовій впровадження нових технологій атомної енергетики в Україні.

Під час заходу студенти мали можливість ознайомитися з провідними напрямами діяльності лабораторії, з історією її досягнень та внесків у розвиток світової ядерної енергетики.

«Цей візит дозволив мені отримати цінний досвід комунікації з американськими фахівцями з ядерної енергетики та представниками державних установ США. Подібні заходи дають змогу глибше зрозуміти ситуацію ядерної енергетики світу та ознайомитися з інноваціями та раціоналізаторськими рішеннями в цій передовій галузі», – узагальнив Сергій.

У планах майбутнього енергетика – вступ до аспірантури. Далі – практична діяльність на Південноукраїнській АЕС. До того ж місце роботи на енергетичному підприємстві для Сергія Прокоф’єва гарантоване, бо у свій час уклав тристоронній договір «ЗВО–студент– АЕС».

None None None None None