Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

14.05.2024

У Южноукраїнську старшокласникам презентували професію атомника

Минулого тижня у місті-супутнику Південноукраїнської АЕС відбувся тематичний профорієнтаційний захід. Майбутнім абітурієнтам презентували професію атомника та розповідали про навчання у профільних вишах.

Цього разу на зустріч зі старшокласниками до Южноукраїнська приїхали  представники Національного університету «Одеська політехніка» й Вінницького національного технічного університету. Вони розповіли про факультети, де навчають майбутніх працівників енергетичних професій та умови вступу до них. Про зацікавленість АЕС у цільовій підготовці фахівців, підтримку студентів профільних вишів, перспективи працевлаштування, соціальні гарантії, можливості кар’єрного зростання учасникам заходу розказали  генеральний директор філії «ВП ПАЕС» Ігор Полович та в.о. заступника генерального директора ПАЕС з персоналу Катерина Пироженко.

«Атомну енергетику чекають позитивні й стрімкі зміни, - повідомив у вступній промові генеральний директор філії «ВП ПАЕС»  Ігор Полович. - Нещодавно наш майданчик відвідав виконувач обов’язків голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін. Він дав високу оцінку нашому  виробничому і будівельному потенціалу, а також повідомив про можливість будівництва на промисловому майданчику двох нових енергоблоків. Що це для нашого міста? Це подальший розвиток, стабільність для ваших батьків і для вас, впевненість у майбутньому», – наголосив він.

Одеська Політехніка завжди була одним з передових закладів вищої освіти щодо базової підготовки українських інженерів-атомників, зокрема, для Південноукраїнської АЕС. Завідувач кафедри атомних електростанцій інституту енергетики, професор Володимир Кравченко закликав молодь обирати технічні спеціальності, які завжди затребувані: «У нашому навчальному закладі є практично всі спеціальності для ядерної галузі. Їх чимало. Серед основних – «Атомна енергетика», «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», «Автоматизація, комп'ютерно-інтегровані технології та робототехніка», «Хімічні технології та інженерія» тощо», – підкреслив науковець.

Вінницький національний технічний університет також вартує уваги майбутніх студентів. Зокрема, там навчають висококласних фахівців з базових енергетичних спеціальностей «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» та «Відновлювані джерела енергії та гідроенергетика». За першою з них щороку випускають 60 магістрів і 80 бакалаврів. Нині 10 студентів вінницького вишу проходять переддипломну практику на ПАЕС.

Енергетичним спеціальностям в Україні навчають у 9-ти вишах. Випускникам профільних закладів вищої освіти Південноукраїнська АЕС надає гарантії працевлаштування. Для цього необхідно укласти тристоронній договір «ЗВО-Студент-АЕС». Нині за такими тристоронніми угодами навчається 47 студентів, які планують працювати на ПАЕС.

Також на заході було зазначено, що з огляду на реалії сьогодення  енергетика потребує посиленого захисту, тож військова справа наразі також в пріоритетних.

None None None