Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

06.02.2024

Психологи ПАЕС взяли участь у тренінгу МАГАТЕ з ментального здоров’я

30 січня психологи навчально-тренувального центру (НТЦ) Південноукраїнської АЕС взяли участь у підсумковому онлайн-тренінгу МАГАТЕ з ментального здоров’я. Проводився захід в рамках програми з надання медичної допомоги оперативному персоналу АЕС України. Міжнародні експерти радили, як піклуватися про власний емоційний стан, долати кризові ситуації в складних умовах.

Програма допомоги зі збереження та відновлення психологічного здоров’я персоналу НАЕК «Енергоатом» триває з квітня 2023 року. Наразі психологічні служби АЕС завершують підвищення своєї кваліфікації за тематикою «Основи кризи та кризове втручання». 
«Наше завдання сьогодні - вчасно діагностувати такі складні стани людей, як  тривога, депресивність, навіть постравматичні стресові розлади. І той інструментарій, який надають наші колеги з МАГАТЕ, дуже корисний. До війни ми працювали з абсолютною нормою, ми - не клінічні психологи. А те, з чим зараз стикаємось, це нові виклики для нас. Нам потрібно поглиблювати свої знання для того, щоб надалі надавати допомогу персоналу атомної станції», - акцентувала Катерина Черешня, начальниця відділу психолого-педагогічного забезпечення НТЦ ПАЕС.


Навчання проводили міжнародні фахівці вищого наукового ступеня у галузі психологічних наук, клінічні й медичні психологи. Семінари та  тренінги Міжнародної агенції з атомної енергії, кажуть у навчально-тренувальному центрі Південноукраїнської АЕС, значно розширили можливості для кризового консультування персоналу. Відпрацьовуються як вже відомі техніки, так і  нові. Зворотний зв’язок з працівниками станції свідчить про ефективність порад. До війни такі форми роботи були мало актуальними. «Зараз ми працюємо з таким персоналом як працівники окупованої Запорізької АЕС. До нас звертаються військові, які повернулись додому, члени їхніх сімей. Тому те, що сьогодні чуємо під час семінарів, актуальне й потрібне нам, ми використовуємо це у своїй практичній роботі», - розповіла психологиня НТЦ ПАЕС Лариса Клопатюк.


«Персонал іноді соромиться звертатися до психологів. Особливо чоловіки вважають, що якщо я звернуся до психолога, то проявлю свою слабкість. Насправді це не так. Наразі ми всі потребуємо допомоги, без винятку. Немає ніяких гендерних ознак. На Південноукраїнській АЕС працюють психологи, які надають персоналу станції консультативну допомогу на конфіденційній основі», - зазначила Катерина Черешня.


У складних і напружених українських реаліях, кажуть психологи, важливо постійно підтримувати своє ментальне здоров’я, турбуватися про інших, навчатися або займатися діяльністю, яка подобається. Це додасть життєвих сил і допоможе уникнути емоційного виснаження.