Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

07.07.2022

Атомна енергетика – важлива складова відбудови української держави

Broken image placeholder.

Можливості й перспективи атомної енергетики нашої держави стали однією з ключових тем для обговорення на Конференції з питань відновлення України, яка відбулась у швейцарському Лугано 4-5 липня 2022 року.

Broken image placeholder.

Перспективи українського енергетичного сектору презентував Міністр енергетики України Герман Глущенко. У перший день Конференції він взяв участь у сесії «Відновлення навколишнього середовища: екологізація та досягнення енергетичної безпеки», де наголосив на необхідності відбудови зруйнованих українських міст за новими безвуглецевими технологіями, створюючи так звані «міста майбутнього», та закликав іноземних партнерів долучитися до відповідного інвестування.

Адже повномасштабне вторгнення рф на територію України призвело до значного руйнування інфраструктури та колосальних збитків, які обчислюються мільярдами. Так, за словами пана міністра, зараз зруйновано або окуповано близько 30% потужностей сонячної генерації, близько 90% – вітрової, 30,1% – ТЕЦ і ТЕС, значних втрат зазнають електромережі. Також досі захоплена найбільша в Європі АЕС – Запорізька, потужності якої до початку вторгнення росії генерували понад 20% з усього обсягу електричної енергії в державі.

 

 

Broken image placeholder.

Особлива увага приділялася потужностям атомної генерації. Адже, як зазначив пан міністр, саме ядерна енергетика є одним з найперспективніших напрямів для інвестицій, оскільки вона є основною в енергосистемі України й у середньому виробляє близько 60% всієї електроенергії в державі.

За словами Германа Галущенка, наша країна прагне і надалі розвивати атомну енергетику: «Надзвичайно важливо, що навіть під час війни, у цей важкий період є компанії, готові інвестувати в Україну вже зараз. Ми маємо угоди з компанією Westinghouse, які передбачають будівництво 9-ти нових атомних енергоблоків за технологією АР1000 в найближчому майбутньому». Першими із цих 9-ти мають збудувати два – 5-й та 6-й енергоблоки на Хмельницькій АЕС. Очікувана вартість будівництва – близько $12 млрд.

В рамках Конференції міністр Галущенко також зустрівся з високопосадовцями, дипломатами, представниками міжнародних організацій та інвесторами, щоб обговорити ситуацію в Україні та світі й знайти спільні шляхи вирішення проблемних питань.

 

 

Broken image placeholder.