Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

03.12.2022

3 грудня 2022 року, у віці 78 років пішов із життя перший президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Валерій Михайлович Стародумов

Broken image placeholder.

Упродовж свого кар’єрного шляху Валерій Стародумов обіймав різні посади – від головного інженера на кафедрі інституту до президента Енергоатома. Однак все його життя було нерозривно пов’язане саме з ядерною енергетикою.

Всесвітньо відомий у наукових і професійних колах інженер, фізик-ядерник, кандидат технічних наук, Валерій Михайлович брав активну участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, працював у зоні високих радіаційних полів та мав низку наукових напрацювань.

В 1990-х у США долучився до розробки й реалізації проєкту зняття з експлуатації АЕС на мисі Лонг-Айленд. Також був задіяний у розробці альтернативного варіанту ядерного реактора ВВР-440 спільно з компаніями Westinghause (США), Belgatom (Бельгія), BNFL (Велика Британія).

Валерій Стародумов активно ділився досвідом – читав лекції атомникам, зокрема в ядерних центрах Франції. Він опублікував 19 наукових робіт, мав свідоцтва на винаходи в галузі систем пригнічення активності при радіаційних аваріях. Був нагороджений орденом Трудового червоного знамені (1988), хрестом «За мужність» (1996) та медаллю Петра І Міжнародної академії наук (1996).

Висловлюємо найщиріші співчуття рідним і близьким Валерія Михайловича.

Світла пам'ять!