Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

08.05.2024

Енергоатом розпочинає підготовчі роботи з будівництва нових енергоблоків на Південноукраїнській АЕС

Про це оголосив в.о. голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін під час робочої поїздки на ПАЕС 7 травня 2024 року.

За його словами, на Південноукраїнській АЕС, де наразі експлуатуються три енергоблоки загальною потужністю 3000 МВт, буде збудовано два нових енергоблоки № 4 та № 5 за технологією АР1000 Westinghouse. 
 
«Ми розпочинаємо підготовку до будівництва  двох нових енергоблоків на майданчику ПАЕС. Враховуючи нагальні потреби України в сучасній надійній генерації та тривалий цикл будівництва, ми повинні розпочати цей процес уже сьогодні, здійснити інженерно-вишукувальні та передпроєктні роботи, провести необхідні розрахунки тощо. Нагадаю, що згідно з Енергетичною стратегією України до 2050 року нам потрібно мати 24 ГВт атомних потужностей», – заявив Петро Котін. 
 
Зазначені підготовчі роботи та всі видатки на будівництво нових атомних енергоблоків здійснюються за рахунок коштів Енергоатома. Кошти державного та місцевих бюджетів, а також кошти чи обладнання, що спрямовуються для відновлення вітчизняної енергетичної інфраструктури, яка постраждала внаслідок російських обстрілів, Енергоатомом не використовуються. 
 
Нагадаємо,  Енергоатом та Westinghouse домовились про будівництво в Україні девʼяти нових енергоблоків за технологією АР1000. У квітні 2024 року на Хмельницькій АЕС було закладено перший куб бетону інфраструктури енергоблока № 5.

None None