Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

23.04.2024

Керівники Енергоатома і Westinghouse провели інспекцію свіжого палива виробництва WH, що вперше було поставлено на ХАЕС

Очільник Енергоатома Петро Котін та президент і головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман під час робочого візиту на майданчик Хмельницької АЕС відвідали вузол свіжого палива, де зберігаються паливні збірки, що були поставлені американською компанією.

ХАЕС стала останньою вітчизняною атомною станцією, яка отримала американське ядерне паливо.

«Ми з паном Фрагманом проінспектували свіже паливо, ХАЕС – це остання наша станція, яка отримала паливо Westinghouse. Наша компанія дуже задоволена досвідом експлуатації, його надійністю, і ми продовжуємо плідну співпрацю з Westinghouse. Уся логістика поставок надійно забезпечена та відбувається за графіком», – сказав Петро Котін.

Керівник Енергоатома нагадав, що Westinghouse спільно з українськими фахівцями в рекордні терміни виготовив паливо також і для реакторів ВВЕР-440. Він також додав, що продовжується спільна робота над розбудовою лінії з виробництва палива: «Будемо мати два джерела постачання палива для наших реакторів: або американське, або українське, виготовлене за технологією Westinghouse».

Патрік Фрагман зазначив, що обидві компанії вже протягом кількох років працюють над локалізацією виробництва палива в Україні.

«Це перспективний проєкт, на який я дивлюся з оптимізмом. Я звертаю увагу на те, що Україна – це країна, яка має дуже сильну культуру ядерної безпеки, потужну атомну промисловість, впливового та діючого оператора, НАЕК «Енергоатом». Це країна, де в основному існує громадське схвалення ядерної енергії як основи енергетичної безпеки», – зазначив очільник Westinghouse.

Він також наголосив, що успішне майбутнє ядерної енергетики в Україні може мати вплив не тільки на саму Україну, а й на сусідні країни: у ЄС, зокрема, виникає величезна потреба в чистій електроенергії, до якої також відноситься і ядерна. Інтеграція України в Європейську систему має величезний потенціал з огляду на прямий експорт як електроенергії, так і українських ядерних технологій.

 

None None None None None