Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

31.01.2024

Ефективне виробництво при мінімально можливих дозових навантаженнях

На Рівненській АЕС відбулася планова нарада комітету ALARA, у ході якої розглянуто підсумки 2023 року та плани «дозових бюджетів» поточного року.

Методологія ALARA (As Low As Reasonably Achievable) – важливий елемент культури безпеки для зниження доз опромінення персоналу. Комітет ALARA діє на РАЕС вже понад 20 років. Метою програми є досягнення такого рівня культури виробництва, при якому високі показники ефективності досягалися б при мінімально можливих дозових навантаженнях.
Засідання комітету проведено під керівництвом головного інженера – першого заступника генерального директора Вячеслава Стоянова, за участю його заступників та представників експлуатаційних і ремонтних цехів. Учасники заходу обговорили виконання «дозового бюджету» минулого року під час проведення ремонтних робіт і технічного обслуговування обладнання на енергоблоках. Підкреслено: усі 46 заходів, спрямованих на оптимізацію доз опромінення, виконані. Під час засідання проаналізовано тенденції зміни колективних доз опромінення персоналу і підрядних організацій у динаміці за останні 10-13 років та ефективність планування «дозового бюджету» за згаданий період.


«За підсумками 2023 року на РАЕС зберігається позитивна тенденція зі зниження колективних доз у період виконання ремонтів на енергоблоках. Чотири роки поспіль наше підприємство має найкращі показники з розрахунку на енергоблок серед АЕС України. Це також підтверджує показник серед АЕС з реакторами ВВЕР та PWR (нижче середнього) у міжнародній інформаційній системі доз професійного опромінення ISOE. Тож прагнемо тримати планку й у поточному році, зокрема для цього розроблено чергові заходи за методологією ALARA», – розповів заступник головного інженера РАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Дмитрій Галкін.


Також розглянуто проєкт «дозового бюджету» на 2024 рік. За словами Дмитрія Галкіна, у процесі його планування враховують тривалість планово-попереджувальних ремонтів, обсяги робіт і кількість залученого персоналу. У підсумку наради атомники окреслили подальші заходи з оптимізації дозового навантаження на персонал в поточному році. Серед запропонованих: використання нових фільтрувальних півмасок в зоні суворого режиму; забезпечення персональної видачі працівникам цеху з ремонту тепломеханічного устаткування та цеху з ремонту і технічного обслуговування реакторів енергоремонтного підрозділу повнолицевих масок й контроль за їхнім станом; продовження застосування системи обліку результатів контролю радіаційного забруднення персоналу на кордонах санітарно-захисних бар'єрів та використання захисних комбінезонів під час виконання радіаційно-небезпечних робіт. Контроль виконання цих заходів здійснюватиметься один раз на квартал у межах «Дня безпеки» на підставі звітів підрозділів.
 

None