Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

02.02.2024

Атомники РАЕС вивчали світовий досвід вдосконалення показників культури безпеки

Працівники Рівненської АЕС взяли участь у місії технічної підтримки Паризького центру ВАО АЕС за темою «Позитивний досвід та вдосконалення систем кількісних показників з культури безпеки».

Місія проводилася у форматі вебінару впродовж тижня. Учасниками заходу стали представники дирекції та філій Енергоатома: відокремлених підрозділів «Південноукраїнська АЕС» (ініціатор події), «Рівненська АЕС», «Хмельницька АЕС», «Атоменергомаш» та «Атомремонтсервіс». Свою кваліфікацію за згаданим напрямом підвищувала робоча група з культури безпеки на РАЕС, у складі якої працівники відділу розвитку персоналу, служби забезпечення якості, служби аналізу безпеки, виробничо-технічної служби та відділу ядерної безпеки.


Координатором онлайн-зустрічі був керівник команд у ВАО АЕС-ПЦ для проведення місій технічної підтримки Пітер Хемелсот. Серед спікерів також виступили представники Франції, Словаччини, США та Великобританії. Це фахівці компаній EDF Energy (Франція) та Slovenské elektrárne (Словачинна), Інституту підтримки експлуатації АЕС США (INPO) та Офісу ядерного регулювання Великобританії (ONR), які презентували свій досвід щодо покращення показників культури безпеки та окремі питання, що потребують вирішення.
Учасники розділилися на робочі групи, де кожну представляв окремий майданчик. Як і решта груп, команда фахівців Рівненської АЕС представила уроки, засвоєні за презентаціями спікерів, та розробила певні пропозиції для покращення культури безпеки. Узагальнені результати вебінару презентувала Південноукраїнська АЕС. Низка запропонованих заходів рекомендовані до втілення після завершення воєнного стану в Україні, частину буде реалізовано вже найближчим часом. У їх числі – збільшення кількості спостережень керівниками всіх ланок управління (так званий коучинг). Під час вебінару наголошено на важливості продовження цієї роботи. За словами начальника служби забезпечення якості Віктора Саворони, навчання керівників щодо методології проведення спостережень на майданчику Рівненської АЕС активно проводиться вже другий рік поспіль.


«Враховуючи, що спікерами були представники експлуатуючої організації, наглядового органу та наукової спільноти, представлене бачення усіх трьох сторін дало цікавий результат щодо можливостей для покращення показників з культури безпеки», – підкреслив Віктор Саворона.
 

None None