Сайт компанії працює у новій бета-версії. Попередня версія сайту за посиланням

15.02.2024

Електроцех РАЕС отримав діагностичне обладнання від міжнародних партнерів

У межах міжнародної технічної допомоги урядів Норвегії та Швеції, а також співпраці в енергетичному секторі, яка передбачає його зміцнення в умовах повномасштабного вторгнення рф в Україну, в 2023 році Рівненська АЕС отримала обладнання від норвезького Інституту енергетичних технологій (IFE) та Шведського агентства з радіаційної безпеки (SSM).

None

Партнерство зі скандинавськими країнами триває з 2015 року, відколи була підписана угода про співпрацю між Україною, Норвегією та Швецією у сфері ядерної безпеки та фізичного захисту українських АЕС. Реалізація спільних проєктів триває й донині.


Зокрема, торік у межах цієї співпраці обладнання отримав електричний цех (ЕЦ). У користування персоналу дільниці високовольтних випробувань та вимірювань (ВВтаВ) ЕЦ надійшов надпотужний діагностичний комплекс TESTRANО 600 австрійської компанії OMICRON, призначений для визначення технічного стану силових трифазних/однофазних трансформаторів головної схеми видачі потужності – блочних трансформаторів, трансформаторів власних потреб, автотрансформаторів, шунтувальних реакторів тощо. 
Новий комплекс TESTRANO 600 відрізняється своїм трифазним виконанням та надсучасним програмним забезпеченням, що дає можливість діагностувати обладнання швидше та набагато якісніше. Програмне забезпечення комплексу з великими можливостями проведення порівняльного аналізу дозволяє створити електронну базу вимірювань, формувати звітні документи, керувати установкою та автоматизувати випробувальний процес. 


За сприяння IFE персонал ЕЦ РАЕС пройшов чотириденний семінар на виробничій базі компанії OMICRON, де здобув теоретичні знання та практичні навички роботи з TESTRANO 600.


«Наші спеціалісти відгукуються про сучасний діагностично-вимірювальний комплекс TESTRANO 600 лише позитивно. Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю з провідними компаніями Європи для якомога довшого збереження в надійному експлуатаційному стані відповідального трансформаторного обладнання. Від цього залежить надійна генерація електроенергії та енергетична незалежність України. Персонал дільниці ВВтаВ ЕЦ РАЕС вдячний IFE та SSM за технічну підтримку, особливо у такий складний для країни час», – зауважив начальник ЕЦ РАЕС Сергій Семенов.


Також спеціалісти елетроцеху на запит до IFE отримали дві випробувальні установки наднизької частоти 0,1 Гц типу VLF Sinus 34 кВ компанії Megger (Великобританія), які застосовуються для визначення електричної міцності та якості ізоляції силових кабельних ліній на номінальну напругу 6 кВ. Ці установки позитивно зарекомендували себе. Однак, виникла потреба в збільшенні їхньої кількості.
Крім того, завдяки міжнародному фінансуванню минулого року закуплено та поставлено діагностичне, випробувальне та вимірювальне обладнання і для інших підрозділів Рівненської АЕС. Зокрема, рентгенівський апарат ERESCO 300 та запчастини до маніпулятора Castor для служби контролю металу, аналізатор EMPATH/E-Plug/ECMS, віброаналізатори AMS та SKF Microlog GX для служби налагоджування та випробувань устаткування, а також комплект трасопошукових приладів Super CAT 4+ kit для служби диспетчерського та технологічного управління.
 

None